• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT/SVT

Ekonomen Claes Hemberg svarar på dina frågor efter Riksbankens sänkning

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken sänker räntan till 3,5 procent och öppnar för tre ytterligare räntesänkningar i år.

Ekonomen Claes Hemberg svarade på tittarnas frågor om beskedet. Läs frågorna i chatten nedan.

Chatta med Claes Hemberg efter Riksbankens besked

Då rundar vi av chatten för denna gång men tack för alla frågor och tack till Claes Hemberg för svar.

Läs mer om räntesänkningen i artikeln nedan. Riksbankens presskonferens kan du se här.

Kära frågeställare. Tack för idag. Många vassa tänkvärda frågor har ni levererat. Några frågor återkommer så läs gärna hela dialogen här..!. Och nu vet vi: räntorna fortsätter ned närmast åren. Det stärker både hushåll, kommuner och företag. Om inga stora överraskningar tvingar Riksbanken ändra kurs... Hur räntan blir om 5-10 år en annan diskussion som vi fortsätta med. Hetare klimat lär bli dyrt. Stora satsningar på el är dyr-nödvändiga... Ja, vi får fortsätta diskussionen med vänner och grannar. Vi är inte klara än! /claes

Alan • Varför är kronan så kronisk svag mot Euro?

Alan, kronan går att diskutera. Jag håller inte med om den är kroniskt svag. Det beror på vilken period du tittar. Senaste 20 åren har kronan/euron varierat mellan 8 och 12 kronor. Senaste åren har euron blivit dyrare.

Framåt har vid däremot en fråga: kan vi skapa högre tillväxt, nytänkande, nya jobb i Sverige. Då kommer också kronan bli starkare på lång sikt.

Kronan är ju bara en spegelbild av oss som bor här. /claes

Jan • Hej
Har idag amorteringsfria bolån, vad händer med den förmånen om jag vill byta bank?

Jan, amorteringsfriheten består. För att flytta tar du ut ditt "amorteringsunderlag". Där står det noll. Oavsett val av bank. /claes

David • Jag binder alltid räntorna

"Im safe but poorer" Tony Montana, Scarface :D

David, jag tänker :den som har osäkert jobb ska nog gärna binda lite. Men den som har säkert jobb (sjuksköterska, polis, lärare mm.) kan ju leva med rörlig ränta.

/claes

AA • Kommer det att priserna (matvaror, på restauranger osv.) sänks igen när inflationen har stabiliserats? Eller de kommer aldrig tillbaka till det normal priset?

AA, prisökningarna vi upplevt senaste åren är historiska. Hoppas vi aldrig får uppleva dem igen. Tyvärr är det svårt att backa ...

När nu inflationen (prisökningarna) stabiliserats finns det vissa varor och tjänster som backar i pris. De är ofta råvaror som handlas globalt. Tänk kaffe eller ris.

Men priser som sätts här i Sverige som kött, mjölk eller bröd, blir dessvärre kvar. De har blivit en del av vår nya dyrare vardag.

Eftersom över hälften av matpriserna bestäms här hemma, så lär också merparten av dagens dyra matpriser hänga kvar.

Dessvärre blir priserna än högre närmaste årtiondet. En färsk ECB-rapport pekar på att det hetare och torrare klimatet börjar bli allt mer synligt i matpriserna. De vänta stiga 3-4 procent per år framöver. Så matpriserna blir tyvärr dyrare framöver... Sedan har vi energipriserna som också påverkar matpriset. Den som planerar energi-köpen kommer kunna hålla nere priserna på matproduktionen.

ja det blir spännande att följa//claes.

Leif • Varför påstår du att kronkursen är oväsentlig för Riksbanken när en svag SEK innebär högre inflation för importpriser?

Leif, min poäng är att Riksbanken inte ansvarar för kronkursen. De har fokus på inflationen. Sedan kan de påverka varandra. Absolut. Men Riksbanken har bara ett mål. Det är 2,0 % inflation /claes.

cc • skulle sverige må bra av att byta kronan mot euro? Vad talar för och vad talar emot?

Cc, kronan kan vi ju styra efter vårt eget behov. Euron däremot har vi mycket lite att tycka till om. Även om satt i euro-båten.

Är vi duktiga på att styra kronan? Nja...I Schweiz är de långt bättre på att styra sin valuta. Vad göra? Bli bättre på att skapa inhemsk tillväxt, nya jobb och nya företag. Det är det som bygger en ekonomi: inte val av valuta..

Euron har visst varit stabilare i orostider. Men svenska exportbolag gynnas ju av att kronan blir billigare just i orostider. Vad som är värt eller inte värt att leva med blir då en mer filosofisk fråga. /claes

Max • Är "glappet" mellan reporäntan och rörlig ränta alltid ungefär detsamma, eller varierar det över tid? Jag förstår att olika banker tar olika betalt, och att belåning, säkerhet, etc spelar in, men om man rensar bort dessa parametrar, går det att ge ett generellt svar?

Max, glappet är idag cirka 1%. Glappet mellan Riksbankens ränta och våra egna räntor. Historiskt vet jag att varit 1,5% glapp ibland. Och nu mindre.

Konkurrensen hjälper till. Titta på bankernas vinstmarginaler 2008. Då hade de rekordstora marginaler. Något som pressats senaste åren.

Samtidigt var snitträntan och listpriset exakt samma förr. Men idag är gapet där också 1%. Så vi har inte helt säkra uppgifter.

Sikta på snitträntan. Det är det enkla rådet. /claes

Visar • Det är svårt att veta exakt men när når vi lägsta nivån på räntan, 2025? 2026?

Visar, är Riksbanken snabb så når vi botten i slutet av 2025. Är de mer försiktiga så tar det längre tid.

Du vet att det är svårt att spå väder flera år framåt. Särskilt ränteväder. /claes.

Det är Riksbankens andra sänkning i år. I maj sänktes räntan för första gången på åtta år ner till 3,75 procent.

I den senaste prognosen från Konjunkturinstitutet bedöms styrräntan sänkas ner till 3 procent. Samtidigt visar SCB:s BNP-indikator att Sveriges BNP minskade under det andra kvartalet vilket innebär att lågkonjunkturen fördjupades.

Kommer arbetslösheten minska i höst och kan man vänta sig mer i plånboken framöver? Claes Hemberg, ekonom, svarar på dina frågor efter Riksbankens räntebesked.

Claes Hemberg är ekonom, krönikör och författare. Han har tidigare varit verksam på Avanza.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.