Erik Thedéen, riksbankschef

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Riksbankens chef Erik Thedéen om räntebeskedet: ”Gör det här med viss försiktighet”. Foto: Oskar Kullander/SVT

Riksbanken sänker räntan – andra gången i år

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter till 3,5 procent. Det är den andra sänkningen i år. Riksbanken öppnar även för ytterligare tre räntesänkningar i år.

– De är medvetna om att det är dags att släppa på bromsen, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

När räntan nu sänks från 3,75 procent är det den andra sänkningen på åtta år. Som högst har räntan under den perioden legat på 4 procent.

Inflationen har fallit tillbaka den senaste tiden och väntas bli lägre än 2 procent det andra halvåret i år och under nästa år.

– I november förra året pausade vi att höja räntan och sedan i början av året har vi talat om räntesänkningar. Vi sänkte i maj. Allt det här är en resa där vi blir allt mer trygga med att inflationen har kommit ner, säger Riksbankens chef Erik Thedéen.

Riksbanken öppnar nu för ytterligare tre räntesänkningar i år, fler än vad man tidigare projekterats, vilket skulle innebära att styrräntan då hamnar på 2,75 procent.

– Vi blir allt mer trygga med att inflationsutsikterna ter sig stabila men det bygger på en bild här och nu. Ändrar förutsättningarna kommer vi ändra penningpolitiken, säger Riksbankens chef Erik Thedéen.

Tre räntebesked återstår

Riksbanken håller från och med i år åtta ordinarie penningpolitiska möten per år. Efter dagens besked återstår tre räntebesked; 25 september, 7 november och 19 december. Det innebär att räntan skulle kunna sänkas ytterligare vid tre tillfällen under 2024.

Av Dagens Industris skuggdirektion, som består av fem högt uppsatta ekonomer, tror majoriteten på en sänkning med 25 punkter vid varje tillfälle, inklusive dagens.

Alexander Norén i Morgonstudion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera räntesänkningar är att vänta, Foto: SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.