Ekonomer sågar M:s förslag om maxtak på elräkningar

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna presenterade på tisdagen ett förslag om att skattebetalarna ska subventionera hushåll som drabbas av höga elräkningar i vinter. Men förlaget får kritik av ledande ekonomer för att det sätter marknadsmekanismerna ur spel.

– Om staten börjar subventionera elräkningarna förvärrar man elbristen vilket gör att priset på el stiger ännu mera, och då blir det ju ingen sänkning för konsumenterna, säger Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi.

Moderaternas förslag är en kopia på en modell som används i Norge. Det innebär att om elpriset når en viss nivå ska staten gå in och kompensera hushållen genom att ta en del av räkningen under vintern.

Exakt var gränsen för detta högkostnadsskydd sätts beror på marknadsläget, men enligt partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson kan det handla om att staten betalar 75 procent av elpriset som överstiger 1 krona per kilowattimme. Skattebetalarnas nota för tre månader väntas i så fall uppgå till 15 miljarder kronor.

Val 2022

Enligt nationalekonomen och välfärdsforskaren Andreas Bergh tenderar subventioner av den typ som Moderaterna nu föreslår att slå fullständigt fel. I stället för att uppmuntra till sparsamhet och energieffektiviseringar blir det hushåll som förbrukar mycket el som gynnas.

– Det betyder dels att det riskerar bli dyrt för staten, dels att hushållen i värsta fall upplever det som orättvist. Vill man hjälpa resurssvaga är det enklare att ge dessa pengar direkt via bidrag eller sänkt skatt. Så kan de själva bestämma hur de kommer till bäst användning.

Varnande exempel

Enligt Andreas Bergh är historien full av exempel på hur politiker experimenterat med olika typer av subventioner. Gemensamt är att de nästan aldrig fungerat som avsett utan gynnat andra grupper än dem man velat stötta.

Elisabeth Svantesson (M) värjer sig dock mot ekonomernas kritik:

– Man pratar om prissignaler, men det är ju inte så att det kommer att vara billigt med el i vinter. Enligt prognoserna kommer det att vara tuffare än någonsin och vi politiker måste göra vad vi kan för att underlätta för hushållen, säger Elisabeth Svantesson i Aktuellt.

Hon säger också att ett färdigt förslag skulle innebära en begränsning uppåt vad gäller elförbrukningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet