Det är inte alltid man betalar rätt pris för sin elförbrukning, eftersom de flesta betalar ett snittpris per månad, enligt Energimarknadsbyrån. Foto: TT/Henrik Montgomery/Vegard Wivestad Grøtt

Elräkningen kan vara orättvis

Publicerad

På vintern brukar elpriset gå upp, samtidigt som vi använder mer belysning. Elpriset varierar även över dygnet. Men vi betalar inte alltid för vad vi förbrukar – en mer rättvis debitering är på gång.

Anna Carlén på Konsumenternas energimarknadsbyrå säger att för de flesta spelar det inte någon roll ur ekonomisk synvinkel vilken tid på dygnet de använder el.

– De flesta i dag har elavtal där de betalar ett medelpris för månaden. Det är bara de som betalar per timme som kan dra nytta av att använda mer eller mindre el olika tider på dygnet, säger hon.

Ovanligt med timdebitering

Att ha timdebitering på el är ännu ganska ovanligt, endast ca 10.000 hushåll i Sverige har det. Men det kommer att bli vanligare inom de närmaste tio åren.

Anna Carlén, vd Energimarknadsbyrån. Foto: Enegimarknadsbyrån

– Det är en förändring på gång. EU och Sverige arbetar för att göra elnäten smartare och flexiblare, säger Anna Carlén.

Om man i dag vill vill betala för vad vad elen kostar när man faktiskt använder den, ska man välja ett timprisavtal och får då rätt till timmätning och en smartare elmätare från elnätsföretaget.

Med timprisavtal kommer man inte bara att kunna anpassa sin elanvändning efter vilka tider på dygnet som elpriset är högre eller lägre – det kommer också att bli en mer rättvis debitering.

Baseras oftast på snittpris

I dag baseras de flesta elavtal på ett genomsnittspris per månad, oavsett vilken tid på dygnet man använder mest el.

– Det kan medföra att vissa betalar mer än de borde, medan andra betalar mindre. Om man främst använder el under den tid på dygnet när den är som dyrast, men man betalar ett genomsnittligt månadsvärde, då kan det bli en lägre kostnad än om man hade debiterat efter när man faktiskt använder elen, säger Anna Carlén.

På motsvarande sätt kan den som förbrukar mest el under tider på dygnet när den är som billigast, få betala mer än den egentligen borde.

De tider på dygnet när elen brukar vara lite dyrare är på morgnar och eftermiddagar, när industrin är igång samtidigt som många använder el i hemmet.

Väntas inte stiga mycket i vinter

På vintern stiger ibland elpriset på grund av att vi använder mer el till uppvärmning och belysning.

– Men om det stiger beror också på tillgången till el, som i sin tur beror på till exempel hur fyllda vattenmagasinen är och om kärnkraftverken går bra. Den här vintern har det inte varit någon elbrist, så man väntar sig inte att elpriset ska stiga så mycket. Men blir det riktigt kallt så kan det stiga, ingen vet i förväg, säger Anna Carlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.