1. Det är bättre att låta bli bli att släcka lampor när man går ut en kort stund för det går åt mer el när man tänder och släcker dem.
Svar: Det drar ingen extra el att tända och släcka. Släck ljuset när du lämnar ett tomt rum.
2. Det är bättre att ha julbelysningen på dygnet runt än att använda timer.
Svar: Har du glödljuslampor i julbelysningen lönar det sig alltid att ha en timer som tänder och släcker automatiskt. Har du moderna led-lampor så lönar det sig inte alltid med en timer, eftersom lamporna drar väldigt lite el. Timern kan öka energianvändningen eftersom den drar el i standby. När du köper timer så fråga efter energianvändningen.
3. Man kan spara pengar och energi genom att sänka inomhustemperaturen om natten.
Svar: Uppvärmningen är en stor del av din energianvändning. Du kan spara både pengar och el på att sänka inomhustemperaturen, om du har elvärme.
4. Att lämna laddaren i kontakten drar ingen extra ström när batteriet är fulladdat.
Svar: Ett tips: Känn på din laddare, är den varm drar den ström, är den sval så har den låg standbyförbrukning. För säkerhets skull är det alltid bäst att ta ur laddaren ur kontakten när den inte används.
5. Tv, dator och andra apparater i standby drar ingen eller nästan ingen ström.
Svar: Det gäller nyare apparater som har krav på högsta tillåtna energianvändning i standby. Äldre produkter kan ha högre energianvändning i standby. Kraven på standby har successivt skärpts, en nyare produkt har oftast lägre standby än en äldre.
6. Solpaneler fungerar inte när det är molnigt.
Svar: Vi har ett bra klimat för solpaneler i Sverige. Solpaneler fungerar även när det är molnigt, men producerar mindre el jämfört med en solig dag.
7. Oljefyllda element drar mindre energi än elelement.
Svar: Här pratar vi om direktverkande eluppvärmning. Oljefyllda elelement ger främst en jämnare värme än äldre element för direktverkande el, som antingen går för fullt eller är avstängda. Mitt råd här skulle snarare vara: Har du direktverkande el så se till att ha ett bra styr-och reglersystem så att värmen regleras rätt. Du får ett skönare inomhusklimat samtidigt som uppvärmningskostnaderna minskar.
8. Äldre hus är stora energitjuvar jämfört med nyare.
Svar: Om du inte har gjort några energisparande åtgärder i ett äldre hus så kan det vara sant, men du kan göra mycket i ett äldre hus för att minska energianvändningen och uppvärmningskostnaderna. Varmvattenavändningen är ett exempel. Hur ofta och länge man duschar har till exempel stor betydelse för hur mycket varmt vatten som behövs.
Har du frågor som rör din energianvändning kontakta energi- och klimatrådgivningen, de finns i de flesta kommuner och ger opartiska och kostnadsfria råd.