Det ser dystert ut för telekomjätten Ericsson. Bolaget tappar marknadsandelar och kundkontrakt som har utvecklats negativt pressar resultatet. Ericsson tvingas till avsättningar på 7–9 miljarder kronor under första kvartalet i år.
Men enligt vd Börje Ekholm mhar inte marknadsförutsättningarna förändrats.
– Nej, vi har inte sett någon förändring i marknaden än vad vi gjorde tidigare, säger vid en telefonintervju.
”Med de åtgärder som presenteras i dag räknar vi med väsentliga förbättringar av lönsamheten redan under 2018, givet att dagens marknadsläge består”, skriver vd Ekholm i en kommentar till att han nu kastar om i organisationen.
Flera åtgärder
Börje Ekholm kan tänka sig flera åtgärder för media-verksamheten. Det kan handla om partnerskap eller försäljning av verksamheten.
Effektiviseringarna kommer att innebära vissa neddragningar av personal, hur mycket är för tidigt att säga, enligt Ekholm.
– Men vi kommer inte att annonsera några stora sparpaket, säger Ekholm.
Skriver ned
Ericsson gör också nedskrivningar av tillgångar som påverkar rörelseresultatet med 3–4 miljarder kronor. Bolaget skriver samtidigt upp kostnaderna för besparingar och omstruktureringar. Tidigare har Ericsson talat om tre miljarder kronor 2017. Nu säger bolaget att det kommer att landa på 6–8 miljarder kronor, på grund av att förändringarna genomförs snabbare än man tidigare tänkt.
Totalt summeras åtgärderna till 12-15 miljarder kronor under kvartalet. Ekholm vill också öka takten i besparingsarbetet framöver.
Förändrar ledningen
Ericsson gör också flera förändringar i företagsledningen. Dagens två nivåer, koncernledning och den globala ledningsgruppen, ersätts av en ny koncernledningsgrupp.
Verksamheten ska organiseras på ett nytt sätt med tre huvudsakliga affärsområden: networks, digital services och managed services samt två separata enheter för medieverksamheten. Dagens tio geografiska regioner görs om till fem marknadsområden.
”Den nya organisationen kommer att göra oss mer effektiva, snabbfotade och kundfokuserade”, skriver Börje Ekholm i en kommentar.
Inte oväntat
Inte helt oväntat, tycker Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet och som följer Ericsson som bolag.
Men han slås ändå av storleken på nedskrivningarna av kundkontrakt.
– På en redan svag marknad är det Ericsson som går sämst. Och det verkar som om Nokia tar marknadsandelar. Och kineserna är ju tuffa konkurrenter, säger han och syftar främst på Huawei.
Behöver pengar
Ericsson har nu en jättetuff period framför sig. Det lär komma mer sparpaket och kanske behövs mer pengar från ägarna, anar Bornold.
– Förut har det känts som om en nyemission ändå har varit ganska avlägsen, men den kommer nu allt närmare, säger Bornold som räknar med aktien rasar på börsen i dag.
På spekulationer om en förestående nyemission får Börje Ekholm en fråga om hur stark han anser att Ericssons balansräkning är:
– Vi ser att vi har en stark balansräkning för närvarande, och vi förutser inga problem med det.
Fakta: Ericssons krisår
25 juli 2016: Den kritiserade vd:n Hans Vestberg sparkas. Bolaget får kritik när man meddelar att det kan ta flera månader att presentera en ny vd.
4 oktober: Ericsson meddelar nedskärningar med 3.000 tjänster i Sverige i ett stort sparpaket.
12 oktober: Företaget vinstvarnar för tredje kvartalet och aktien faller med 15 procent.
26 oktober: Ingenjören och Investors förre vd Börje Ekholm presenteras som ny vd från och med januari.
26 januari 2017: Ericsson redovisar ett kraftigt försämrat resultat för fjärde kvartalet. Förlusten före skatt landar på nästan en miljard kronor.
28 mars: Bolaget tvingas till avsättningar på 7-9 miljarder under första kvartalet. Stora förändringar i företagsledningen aviseras.
(TT)