SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist (till vänster) menar att marknaden varit väl förberedd för ett nej-reslutat i Italiens folkomröstning. Foto: TT

Experten om Renzis avgång: ”Marknaden har redan tagit höjd”

Uppdaterad
Publicerad

Politisk och ekonomisk oro väntar i Italien sedan premiärminister Matteo Renzi meddelat att han avgår, efter det att folkomröstningen gått emot honom. Effekterna på marknaden spås dock inte bli så stora som befarat.

Marknaden reagerade direkt på den osäkerheten som nu väntar i Italien, bland annat försvagades euron mot dollarn till den lägsta nivån på 20 månader, enligt Reuters.

Valresultatet var dock väntat, vilket SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tror dämpat effekterna.

Italiens premiärminister avgår

– Marknaden hade till sjuttio eller åttio procent redan tagit höjd för det här scenariot...Slutsatsen som många kommer att dra är att det kan bli en utdragen process i Italien och då kommer effekten att klinga av, säger han till TT.

Italiens politiska steg avgör

Opinionsmätningarna visade innan valet att italienarna skulle rösta nej till förslaget om ny författning, något som gjort att marknaden redan i stor mån ”prisat in” resultatet.

Bergqvist tror att marknaden är mer försiktig vad gäller opinionsmätningar efter både brexit och USA-valet och därför räknat med att det kunde bli en oväntad utgång av folkomröstningen.

– Det är ett tecken på att riskvilligheten i världen har tryckts tillbaka något. Jag tror inte att effekterna kommer att bli så jättestora, jag tror att det kan vara en snabbt övergående effekt. Det som avgör nu är vilka nya politiska steg som Italien nu ska ta, säger han.

Grillo på ingång?

Den politiska osäkerhet som Italien nu står inför kan skapa oro på marknaden i två olika avseenden, enligt Bergqvist.

– Dels kan det här öppna upp för frågan om Italiens fortsatta medlemskap i EU. Det andra är bankproblematiken som vi har i Italien, säger han.

Renzis avgång skulle kunna bana väg för komikern och populisten Beppe Grillo och hans Femstjärnerörelse som, liksom Renzis Demokratiska partiet, har cirka 30 procents stöd i opinionen.

Det bekymrar marknaderna eftersom partiets vildvuxna ekonomiska politik innefattar en rådgivande folkomröstning om Italiens euromedlemskap och en omförhandling av statsskulden på motsvarande 20 biljoner kronor – mer än 330 000 kronor för varje italienare.

I andel av bruttonationalprodukten är skulden 133 procent, näst högst i Europa efter Grekland enligt Eurostat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Italiens premiärminister avgår

Mer i ämnet