I början av pandemin införde regeringen möjligheten för företag att få skjuta på inbetalning av skatten i hopp om att förhindra konkurser. Men när den möjligheten i höst tas bort behöver företagen betala in den skatt som man tidigare fått uppskov på. För Grand Hotel i Jönköping kommer det bli tufft att klara av den inbetalningen.
– Det kommer det bli. Vi håller hoppet och tron uppe på att företagandet med resor, konferens och möten kommer igång snart. Vi ser ju att det har varit en bra sommar och vi hoppas innerligen att hösten blir likadan. Men blir det inte det, då blir det här svårt att klara av, säger Anna Hagman, hotellchef på Grand Hotell.
Vad skulle hända då?
– Det värsta som skulle hända är att det blir en konkurs.
Stora skulder efter pandemin
Grand Hotel i Jönköping befinner sig nu i en situation som många andra företagare också gör. Totalt handlar det om 50 miljarder kronor som drygt 48 000 företag behöver betala tillbaka. Och nu spår experter att det kan komma att leda till en konkursvåg då företag fortfarande saknar likviditet.
– Jag tror det är rimligt att anta att företag har dragit på sig rätt stora skulder under pandemin och skjutit dem framför sig. Dessutom ska den här skulden betalas med ränta. Vi tror att en andel av dessa företag inte kommer ha tillräckligt bra marginaler, balansräkningar och likviditet och tvingas slänga in handduken och ansöka om konkurs, säger Henrik Jacobsson, vd på kreditupplysningsförtegaget Creditsafes svenska del.
För de företag som saknar tillräckligt med pengar i kassan för att betala skatt kan utvägen bli att försätta företaget i konkurs.
Alla beslut löper inte ut nu till våren. Men för de företag som sökt uppskov för den första perioden och sedan fått beviljat förlängning i ett år så kommer man behöva betala tillbaka skatten redan till våren.
Och de allra flesta beslut gäller just den första ansökningsperioden. Det säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
– Det är 139 084 av totalt 201 483 beslut som gäller de tre första månaderna och löper ut under våren 2022, säger Eva Bodén.
Om de inte kan betala skatten till våren så kan konkurs bli den enda utvägen. Om inget nytt beslut tas innan dess.
– Jag vet ju att det föregår diskussioner på finansdepartementet, om möjligheterna kunna göra en avbetalning. Men i dagsläget så går det inte förlänga något mer, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
”Behöver hitta någon typ av avbetalning”
Från företagarnas egna intresseorganisation efterlyser man nya lösningar från politiken.
– Från politikens håll så tror jag att det finns ett intresse att de här företagen ändå ska kunna överleva. Då behöver man hitta någon typ av avbetalning eller någon annan slags lösning där man kan betala tillbaka och företaget kan överleva så att det inte blir en stor konkursvåg då de första avbetalningarna ska göras, säger Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna.
Antal konkurser
Hittils i år har det varit färre konkurser än tidigare år, jämfört med samma månad förra året. Men experter tror att det kan ändras till hösten och nästa år då företag tvingas betala den skatt de fått uppskov på tidigare under pandemin.
Antal konkurser 2020/2021:
Januari: 535/469
Februari: 522/447
Mars: 655/561
April: 778/405
Maj 657/506
Juni: 587/580
Juli: 467/441
Augusti: 305/ -
September: 333/ -
Oktober: 447/ –
November: 533/ -
December: 596/ -
Källa: Creditsafe