Experternas tips: Så investerar du i osäkra tider

Publicerad

Det är ett högst osäkert läge i konjunkturen. Och även experternas tips på hur du som sparare ska tänka spretar. 

– Jag tror på börsen. På fem års horisont ser det bra, säger ekonomijournalisten Henrik Mitelman. 

Experterna är oense om vart ekonomin och konjunkturen tar vägen. SVT:s Ekonomibyrån lät därför tre olika ekonomiska experter i detta osäkra ekonomiska läge välja mellan att placera en miljon kronor i antingen en bostad, i aktier, på ett sparkonto eller i guld på fem års sikt.  

Lina Fransson är räntestrateg hos SEB. Enligt hennes analys väntas högre priser på grund av de miljarder som nu pumpas ut i det ekonomiska systemet från centralbanker och regeringar. Det håller uppe ekonomin och efterfrågan. Därför är hon inte orolig för utvecklingen på bostadsmarknaden och anser den vara en bra investering framöver.  

– Med lite mer inflation än tidigare tror jag att bostadsmarknaden kommer gå bra, säger Lina Fransson 

Vaccin ger inflation

Sean George, hedgefondsförvaltare på Strukturinvest, ser först ett läge med deflation som därefter kommer följas av inflation. Det scenariot förutsätter att ett coronavaccin snabbt får bort restriktionerna, bland annat i USA. I ett inflationsscenario ser han en investering i aktier som mest gynnsam.  

– Jag vill vara i den risktillgång som kommer ha bäst utveckling i det här goldilock-scenariet där allt går vägen, säger Sean George.  

Börsen väntas ge mest avkastning 

Ekonomijournalisten Henrik Mitelman menar också att det blir deflation på kort sikt, men han ser ingen inflation därefter.    

– Folk blir av med jobben. Då förblir lönerna låga och vi får ingen inflation, säger Henrik Mitelman.  

Trots att Henrik Mitelman spår ett deflationsscenario skulle också han investera i aktier, även om han avråder från högt värderade techjättar.   

– Det finns många bra och billiga bolag, men håll er borta från Tesla, säger Henrik Mitelman.

Se hela Ekonomibyrån på SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.