I början av november presenterades en statlig utredning med förslag på lättnader för bolånemarknaden.
Det föreslås bland annat att nuvarande amorteringskrav ersätts med ett allmänt amorteringskrav på 1 procent för lån med en belåningsgrad över 50 procent.
Det finns också ett förslag om att höja bolånetaket så att det blir möjligt att låna upp till 90 procent av bostadens värde, i stället för dagens maxtak på 85 procent.
Högre bopriser kan eliminera lättnader
Bolånelättnaderna tros öka efterfrågan på bostäder och därmed leda till ökade bostadspriser.
Länsförsäkringar har gjort en uträkning för hur deras utlåning skulle påverkas av utredningens förslag. Deras bedömning är att en höjning av bostadspriserna med 11 procent innebär att banken behöver ställa samma krav på inkomst som i dag.
– Högre bostadspriser ökar hushållens skulder, och kräver högre inkomster för att klara bankernas stresstester. Stresstesterna görs för att bedöma låntagarens ekonomiska marginaler och konkret om personen kan betala tillbaka lånet, säger Stefan Westerberg.
Svårt att låna som ung vuxen
Genomsnittspriset för en enrumslägenhet i Sverige är i dag 1,3 miljoner kronor. Enligt Länsförsäkringar krävs det en månadslön före skatt på 25 000 kronor för att få låna till en sådan bostad.
Det betyder att 46 procent av svenskar i åldern 25-29 år inte har råd att köpa en sådan bostad. Det motsvarar knappt 300 000 personer i hela landet.
Individen måste utöver inkomstkravet dessutom ha en kontantinsats vilket betyder att det faktiska antalet personer som kan köpa bostaden är betydligt lägre.
Lättnader ger större effekt vid höga priser
Samtidigt skulle utredningens förslag ge större effekter i storstadsområden med högre bostadspriser, säger Stefan Westerberg på Länsförsäkringar.
I Stockholms stad är dagens genomsnittspris för en etta 2,9 miljoner kronor och det krävs det i dag en månadslön på 38 400 före skatt för att låna.
Enligt Länsförsäkringar är det i dag 73 procent av unga vuxna som inte når upp till inkomstkravet för att låna till en bostad. Om bolånereglerna lättas upp skulle antalet unga som inte kan låna minska till 62 procent.
I videon får du veta vilken lön som skulle krävas för att köpa en lägenhet med de föreslagna bolåneändringarna.
DAGENS KREDITREGLER VID BOLÅN
Bolånetaket infördes 2010 och innebär att du max får låna till 85 procents av bostadens marknadsvärde.
Amorteringskravet infördes 2016 och skärpt 2018. Kravet är att bolån med en belåningsgrad över 70 procent måste amorteras med minst 2 procent av lånebeloppet per år.
Bolån med en belåningsgrad mellan 50 procent och 70 procent måste amorteras med minst 1 procent per år.
Det finns även ytterligare krav på 1 procents amortering om låntagaren har en skuldkvot över 4,5 gånger bruttoårsinkomsten.