Färska siffror från kreditinformationsföretaget UC som SVT tagit del av visar att andelen av befolkningen som fått en betalningsanmärkning minskat den senaste tioårsperioden, men att skillnaderna inom landet samtidigt är stora.
Tre län sticker tydligt ut med högre procentuell andel som har ekonomiska svårigheter jämfört med resten av landet.
Högst andel som inte har gjort sina inbetalningar i tid bor i Södermanland, där 7,1 procent av befolkningen över 18 år har betalningsanmärkningar. Även i Gävleborg (6,9 procent) och Värmland (6,7 procent) är andelen hög. Snittet för Sverige ligger på 5,8 procent.
Skilsmässa vanlig orsak till skuldproblem
Det är svårt att ge en enda förklaring till varför personer i Södermanland är sämre på att göra inbetalningar i tid, menar Johanna Blomé, ekonom på UC. Bland annat kan ekonomiska vanor och befolkningssammansättning påverka.
– Bor det till exempel många unga eller andra grupper med svagare ekonomi i ett område, kan det vara en faktor som påverkar. Även skilsmässor har visat sig vara en anledning till att individer får ökat antal anmärkningar, kopplat till infekterade vårdnadstvister och missade underhållsstöd, säger hon.
Rekordnivåer för skulderna
Vid årsskiftet noterades en ny rekordnivå för svenskarnas skulder hos Kronofogden, hela 94 miljarder kronor. Medianskulden hos Kronofogdemyndigheten låg då på strax över 65 000 kronor.
Samtidigt är antalet skuldsatta färre än på länge. Vid årsskiftet fanns 391 039 personer registrerade hos Kronofogden, den lägsta siffran sedan 1991. Kronofogdemyndigheten förklarar det bland annat med att skulderna till staten minskat, vilket främst beror på att radio- och tv-avgiften avskaffats, men också att färre får skulder på grund av fordon, skatt och studier.
Enligt Kronofogdens statistik har Ljusnarsbergs kommun i Örebro län den högsta andelen skuldsatta invånare med 9,5 procent och den lägsta andelen har skånska Lomma med 0,9 procent.
Med hjälp av Kronofogdemyndighetens ”statistikrobot” som du hittar här, kan du själv se hur skuldsättningen ser ut i din egen kommun.
Så kan du agera om du är orolig för din skuldsättning – hör Konsumentverkets utredare Margareta Lindberg i klippet ovan.