Enligt finansminister Magdalena Andersson skrivs tillväxten ner eftersom den internationella uppgången är svagare än väntat och den privata konsumtionen är lägre än man tidigare trott. I höstas trodde man att BNP-tillväxten skulle bli 3,0 procent i år och 3,2 procent nästa år.
– På kort sikt ser vi att den svenska tillväxten fortfarande inte riktigt tagit fart. Den långsamma återhämtningen i omvärlden håller tillbaka tillväxten i den svenska ekonomin, säger finansminister Magdalena Andersson.
Arbetslösheten ser också ut att sjunka långsammare än tidigare prognoser visat. För 2015 bedöms arbetslösheten bli 7,7 procent. Det är 0,4 procentenheter högre än höstens bedömning.
När det gäller de offentliga finanserna kommer de inte att nå överskott under prognosperioden, enligt regeringen. Det vill säga under perioden fram till och med 2018.
– Givet underskotten i de offentliga finanserna ryms inga utsvävningar, men samtidigt måste vi vårda återhämtningen, skriver Andersson i en kommentar.
Sämre statsfinanser
Magdalena Andersson ser också att statsfinanserna är sämre än vad man trott. Framförallt handlar det om att sjukskrivningarna ökar samt att Migrationsverket behöver mer pengar på grund av flyktingmottagandet. Men hon påtalar att man då bara tagit hänsyn till kostnaderna och inte intäkterna för flyktingmottagandet.
I förra veckan varnade Ekonomistyrningsverket för att marginalerna i de svenska statsfinanserna är små. Men Magdalena Andersson upprepade inte de kända orden att den svenska ladan var tom när hon och S-MP-regeringen tog över efter åtta år av alliansstyre.
På frågan hur den nya prognosen påverkar regeringens mål att ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 säger Andersson att det kommer kräva stora insatser.
– Det kommer vara mer utmanande men jag är inte beredd att överge målet, säger hon.
Internationell oro
Magdalena Andersson menar att oljepriset har positiv påverkan på världsekonomin just nu. Oljepriset har sjunkit med 50 procent på bara några månader. Andersson påtalar också att vi har låg inflation i Sverige och euroområdet.
Det finns också risker för en svagare ekonomisk utveckling, inte minst i euroområdet. Dessutom finns en oro för så kallade geopolitiska oroligheter i Ryssland och Ukraina samt i Mellanöstern. Oroande, enligt Magdalena Andersson, är också signaler från den kinesiska ekonomin som genomgår stora förändringar samt nyvalet i Grekland.