Frysa in ägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att frysa ägg är ingen garanti för att få barn – se hur det gick för Emily McEwan Landegren i klippet. Foto: TT/Simon Rehnström/SVT

Emily betalade 120 000 för att frysa sina ägg: ”En paus från stressklockan”

Publicerad

Allt fler kvinnor i Sverige fryser in sina ägg, i väntan på rätt tidpunkt för att bilda familj. Förra året ser ut att bli ett rekordår.

Emily McEwan Landegren var 35 år när hon frös in ägg.

– Jag kunde pausa stressklockan som hela tiden tickar, säger hon till Ekonomibyrån.

Aldrig förr har så många kvinnor fryst sina ägg. Preliminära siffror från det nationella kvalitetsregistret Q-IVF visar att 889 kvinnor frös sina ägg år 2023. Det följer en uppåtgående trend där en stor andel väljer att frysa för att kunna skjuta upp eventuellt barnafödande.

Kände lugn säkra resultat

De senare åren har tekniken för att frysa ägg utvecklats och flera privata aktörer erbjuder nu frysning. Ett ägguttag kostar cirka 30.000 kronor, och en del kvinnor behöver göra fler uttag för att få tillräckligt många ägg, sedan kostar förvaringen av äggen cirka 3000 kronor per år.

Ekonomibyrån

Men det finns inga garantier för att de frysta äggen ska kunna resultera i barn.

– Sannolikheten för om det ska lyckas beror också på hur gammal man är när man fryser in äggen, men frågan är hur kostnadseffektivt det blir om man är ung när man fryser in ägg, säger Emma Frans, forskare och vetenskapsskribent till Ekonomibyån.

”Min chans till barn”

När Emily McEwan Landegren var närmare 35 år avslutades hennes relation, de var inte överens om barnfrågan. Äggfrysning var inte lika vanligt då, runt 2014 och trots att det inte heller garanterar barn hade hon inga tvivel kring att frysa sina ägg.

– Visst, det finns ingen garanti men jag kände att det här var min chans till ett barn, säger hon till Ekonomibyrån.

Färre barn per kvinna

Veckans avsnitt av Ekonomibyrån tar avstamp i att svenska kvinnor föder allt färre barn. Det kan få stora konsekvenser för samhället – men också för din ränta menar journalisten Katrine Kielos.

Hur hänger det ihop? Se hela avsnittet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet