Aldrig förr har så många kvinnor fryst sina ägg. Preliminära siffror från det nationella kvalitetsregistret Q-IVF visar att 889 kvinnor frös sina ägg år 2023. Det följer en uppåtgående trend där en stor andel väljer att frysa för att kunna skjuta upp eventuellt barnafödande.
Kände lugn säkra resultat
De senare åren har tekniken för att frysa ägg utvecklats och flera privata aktörer erbjuder nu frysning. Ett ägguttag kostar cirka 30.000 kronor, och en del kvinnor behöver göra fler uttag för att få tillräckligt många ägg, sedan kostar förvaringen av äggen cirka 3000 kronor per år.
Men det finns inga garantier för att de frysta äggen ska kunna resultera i barn.
– Sannolikheten för om det ska lyckas beror också på hur gammal man är när man fryser in äggen, men frågan är hur kostnadseffektivt det blir om man är ung när man fryser in ägg, säger Emma Frans, forskare och vetenskapsskribent till Ekonomibyån.
”Min chans till barn”
När Emily McEwan Landegren var närmare 35 år avslutades hennes relation, de var inte överens om barnfrågan. Äggfrysning var inte lika vanligt då, runt 2014 och trots att det inte heller garanterar barn hade hon inga tvivel kring att frysa sina ägg.
– Visst, det finns ingen garanti men jag kände att det här var min chans till ett barn, säger hon till Ekonomibyrån.
Färre barn per kvinna
Veckans avsnitt av Ekonomibyrån tar avstamp i att svenska kvinnor föder allt färre barn. Det kan få stora konsekvenser för samhället – men också för din ränta menar journalisten Katrine Kielos.
Hur hänger det ihop? Se hela avsnittet:
Äggfrysning i Sverige per år
Antal kvinnor som fryser sina ägg i Sverige, alla orsaker är inkluderade:
2023 (preliminära siffror): 889
2022: 746
2021: 749
2020: 608
2019: 462
2018: 313
Källa: Nationella kvalitetsregistret Q-IVF