Sverige hoppas bli världsledande inom grönt fossilfritt stål, frågan är då om kärnkraften är tillräckligt grön. Carl-Erik Lagercrantz är grundare till och ordförande till tjugofemmiljarders-satsningen på H2 Greensteel – ett nytt fossilfritt stålverk i Boden.
– Vi valde Sverige för det finns hög del förnyelsebart i energimixen, och elen har bra pris. Jag är ingen stor förespråkare av kärnkraft, jag tror det är lättare att säga ”grönt stål” om man bara har sol, vind och vatten.
Prioriterar förnyelsebart
Den senaste tidens satsningar på att producera järn och stål med el och vätgas istället för kol har inneburit att Sveriges elbehov kan öka med 50 procent. Både M, KD och Liberalerna talar nu om mer och ny kärnkraft i Sverige. Men flera av företagen som gör investeringarna har en uttalad ambition att bara använda förnyelsebar energi – alltså inte kärnkraft.
Lastbilstillverkaren Scania är en av investerarna bakom H2 Greensteel. De vill få bort klimatutsläppen från avgasröret men också utsläppen vid tillverkningen, där stålet i de största långtradarna kan ge 20-30 ton utsläpp.
Inköpschefen Anders Williamsson tror det är bättre om elen kommer från ”förnyelsebar energi”:
– Ja det tror jag absolut. Vi lever i ett land som valt att inte bygga ut och förnya kärnkraften. Att påbörja en sån process har lång ledtid, och personligen tror jag att den förnyelsebara energin är det vi ska prioritera.
Gigantiskt energibehov
De största satsningarna kommer från SSAB och LKAB, som tillsammans med Vattenfall skapat Hybrit-projektet. På sikt ska bolagen eliminera alla utsläpp från både järn- och stålproduktion. Med vätgas och fossilfri elektriciet. LKAB talar om kommande behov av 55 TWh el.
I Hybrits reklamfilm talas också om ”förnyelsebar el”. Niklas Johansson, kommunikationsdirektör på LKAB, säger till SVT att vindkraft har mer konkurrenskraftigt pris än kärnkraft. Och problemen med vindkraft när det inte blåser blir mindre när man gör vätgas, som kan lagras.
– Vi vill ha fossilfri el – vilket kärnkraften förvisso är – men vi tror vi kan få mer betalat om vi har förnyelsebar energi.