För att minska felaktiga utbetalningar av föräldrapenning till privatpersoner som jobbar väljer nu Försäkringskassan nu att införa hårdare kontroller. Foto: TT

Försäkringskassan skärper kontroller av föräldrapenning

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan inför nya slumpmässiga kontroller av föräldrapenning före utbetalning för att förhindra att privatpersoner tar ut ersättningen och jobbar samtidigt.

– Det är ett led i vårt systematiska arbete att minska felutbetalningar, säger Alexandra Wallin som är chef för avdelningen barn och familj på Försäkringskassan.

Försäkringskassans ambition är bland annat att förhindra att privatpersoner fuskar genom att ta ut ersättningen och jobba samtidigt. Kontrollerna kommer att genomföras slumpmässigt av en ny enhet som både tar in uppgifter skriftligen och ringer. Ett tiotal personer har rekryterats i Skellefteå för att jobba med uppdraget.

– Arbetet handlar om att kontrollera mot förskola/skola och arbetsgivare att en frånvaro stämmer, säger Alexandra Wallin på Försäkringskassan och fortsätter:

– Det är ett led i vårt systematiska arbete att minska våra felutbetalningar.

Vill förhindra felaktiga utbetalningar

Enligt Alexandra Wallin har de nya kontrollerna införts mot bakgrund av att Försäkringskassan har kunnat se att felaktiga utbetalningar sker.

– Vi har gjort en genomlysning av tusen slumpmässiga utbetalningar, där det visade sig att det fanns felaktiga utbetalningar i ungefär tio procent av fallen. Det motsvarar två procent av dagarna som är utbetalda, säger Alexandra Wallin.

Felen sägs komma både från Försäkringskassans och enskilda individers håll. Myndigheten har i dagsläget inte kunnat se om privatpersoners systematiska fuskande har ökat eller minskat.

– Felen är både medvetna och omedvetna och vi vill säkerhetsställa att vi betalar ut rätt. Man ska inte kunna missbruka försäkringen, säger Alexandra Wallin.

Försäkringskassan kommer att utvärdera de nya reglerna någon gång till våren 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.