Foto: TT

Google får betala nära 24 miljarder i böter

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen bötfäller nätjätten Google med rekordartade 2,42 miljarder euro – 23,6 miljarder svenska kronor – för att ha favoriserat sökträffarna på sina egna e-handelstjänster jämfört med konkurrenternas.

– Det som Google har gjort är olagligt under EU:s antitrustregler. Det har förhindrat andra företag möjligheten att konkurrera och skapa nytt. Och viktigast av allt: det har förhindrat europeiska konsumenter från att kunna välja fritt, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.

LÄS MER: EU granskar Google

Boten, som väntades landa på 1,1-1,2 miljarder euro, blev istället hela 2,42 miljarder euro och slog den senaste rekordboten på 1,06 miljarder euro.

I domen kräver EU-kommissionen att Google ändrar sin söktjänst så att de egna tjänsterna inte längre gynnas. Redan år 2014 införde Google förändringar för att slippa böter, men ändringarna visade sig vara otillräckliga.

LÄS MER: Google ändrar sökresultat för att slippa miljardböter

EU-kommissionen har utrett ärendet sedan år 2010. Google har nu 90 dagar på sig att avsluta marknadsmissbruket för att inte riskera ytterligare böter.

Kan överklaga domen

Företaget har meddelat att man kan komma att överklaga domen.

”Med all respekt håller vi inte med om de slutsatser som har meddelats idag”, står det i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi kommer att granska kommissionens beslut i detalj medan vi överväger ett överklagande och vi ser fram emot att fortsätta framföra vår syn på ärendet, säger en av Googles biträdande chefer, Kent Walker.

Boten kunde ha varit högre

EU:s granskning av Googles handelstjänst inleddes redan 2010 och är inte den enda som pågår. I fjol våras varnade Vestager Google för miljardböter även vad gäller de krav som ställs på företag som vill använda bolagets operativsystem Android.

Rekordboten på 2,42 miljarder ligger fortfarande långt från EU:s maximala staffavgift på 8 miljarder euro, en summa som skulle motsvara 10 procent av Googles totala intäkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.