En person håller i sin guldkedja som hänger runt halsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vad är min mammas gamla guldkedja värd?” – se när SVT:s reporter besökte en pantbank för att söka svar. Foto: Thomas Svenson/SVT

Guldpriset på rekordnivåer – råvaruanalytikern: ”Pånyttfödelse”

Publicerad

Guldpriset är bland det högsta någonsin. Samtidigt är intresset för att sälja guld rekordstort, i spåren av det ekonomiska läget.

– Folk säljer för att ha råd med vardagens räkningar, säger Nils Klevmarken, koncernchef Sefina Pantbank.

Guldet närmar sig rekordpris. I mars 2022 var priset det högsta någonsin, drygt 645 000 kr/kg. Sedan dess har det legat stadigt över 550 000 kronor. Senast i måndags var guldet nästan lika dyrt som toppnoteringen i fjol. 

– Guldet har fått en pånyttfödelse, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

Framförallt har den geopolitiska oron gjort guldet mer attraktivt – ett välkänt samband i branschen. Samtidigt har den svenska kronan försvagats gentemot amerikanska dollarn, som guldet handlas i, vilket gjort att prisökningen är ännu tydligare här. Centralbankerna har köpt mer guld, och de som tidigare investerade i kryptovalutor har börjat återvända till guldet. 

– Tidigare har kryptovalutor delvis varit ett supplement till investeringar i guld, men den trenden har fallit tillbaka under 2022, säger Kopfer. 

Dessutom väntas de stora centralbankerna inte höja räntorna lika mycket som man tidigare befarat. Detta är gynnsamt för guldpriset, menar Kopfer, eftersom valutorna då inte ökar lika mycket i värde. 

Högt tryck hos pantbanker

Att guldpriset stigit blir tydligt hos landets pantbanker. De märker av att allt fler vill pantsätta sitt guld. Hämtar man sen inte ut sitt guld i tid säljer pantbanken guldet åt en, och de märker att även det blir mer populärt.

Pantbanken Sverige har ökat inlåningen av guld med 20 procent hittills i januari, jämfört med januari förra året. Bolaget äger också sajten Finguld.se, dit man kan skicka sitt guld på posten, och de har fått in 55 procent mer guld i år än samma period i fjol. 

– Det är en all time high, jag har aldrig varit med om något liknande, säger vd Peter Sundström.

Kan få konsekvenser för miljön

Råvaruanalytikern Christian Kopfer rekommenderar inte privatpersoner att investera i guld, eftersom värdeutvecklingen är svår att förutse. Dessutom varnar han för den miljöpåverkan guldet har. När fler, framförallt centralbanker, köper guld ökar incitamenten att bryta mer guld. 

– Gruvor tar mycket i anspråk miljömässigt. En bra guldgruva har 3-4 gram guld per ton malm. Det absolut mesta som produceras i gruvan används alltså inte till något, det hamnar i slagghögen, säger Christian Kopfer. 

Följ med till pantbanken och se vad ett guldhalsband kan vara värt i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hitta bästa priset – och se upp för lockpriser. Här är expertens fem bästa tips till dig som funderar på att sälja ditt guld. Foto: Thomas Svenson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.