• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Handelns råd: Max 25 mynt som betalning

Uppdaterad
Publicerad

Branschorganisationen Svensk Handel råder sina medlemmar att begränsa hur många mynt kunderna ska få betala med i butik. Handeln befarar att det pågående myntbytet annars kan bli ett arbetsmiljöproblem.

Rådet om max 25 mynt per kund, om det behövs, utfärdas för att undvika köbildning, tekniska problem och för att måna om personalens arbetsmiljö.

Bengt Nilervall, näringspolitisk expert i betalfrågor på Svensk Handel, tror att butikerna bara kommer att hänvisa till gränsen om det verkligen behövs.

– Det vi vill undvika är att man tar med hela spargrisen med flera hundra kronor och ska betala för då blir det rätt stökigt för oss. Jag tror att handlarna kommer att väga det här på guldvåg. Konkurrensen är hård, man har sina kunder som man värnar om och är nog försiktig med hur mycket man använder det här, säger han till TT.

De nya en-, två- och femkronorna kom ut i handeln den 3 oktober. De gamla mynten kan användas fram till den 30 juni nästa sommar.

Bankerna tar inte emot kontanter

Svensk Handel befarar att det pågående bytet kan göra att många väljer att göra sig av med gamla pengar när de handlar eftersom många bankkontor inte längre hanterar kontanter. De banker som gör det tar i regel bara emot sina egna kunder. Det går också att lämna in pengarna på växlingskontor, men mot en avgift.

En miljard i byrålådorna

Enligt en undersökning från 2015 har varje svenskt hushåll i snitt 779 kronor i mynt liggandes hemma. När 20-, 100- och 1000-kronorssedlarna fasades ut under hösten och våren fick Riksbanken in omkring 82 procent av de gamla pengarna. Sedlar till ett värde av 1,3 miljarder kronor ligger fortfarande kvar i byrålådor och sparbössor.

Riksbanken räknar med att det blir svårare att få in de gamla mynten eftersom de är värda mindre, och dessutom tyngre att bära iväg med.

På Riksbankens webbplats Myntkartan.se kan du se vilka banker, växlingskontor och affärer som tar emot kontanter nära dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.