Reporter i bild, konversation på sociala medier

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur reportern – efter ett par timmar på sociala medier – erbjuds att köpa falska sedlar. ”Kan frakta ditt paket idag”. Foto: Karin Fallenius/SVT

Här erbjuds SVT:s reporter falska 500-sedlar

Uppdaterad
Publicerad

Falska femhundringar i stora högar – så marknadsför konton på sociala medier olagliga fejkade pengar.

– Tröskeln för att förfalska bedrägliga sedlar är katastrofalt låg i dag, säger Michael Johansson, förste forensiker vid NFC till SVT:s Ekonomibyrån.

De senaste åren har falska sedlar upptäckts årligen till värden på flera miljoner. Färska siffror från NFC som Ekonomibyrån fått visar att det under första halvåret i år beslagtogs drygt en halv miljon falska kronor.

Enligt Michael Johansson på NFC är det ”smågangsters” som ligger bakom merparten av förfalskningarna av svenska kronor – snarare än stora ligor.

Ekonomibyrån

– Man behöver ingen kompetens eller utrustning för att göra tillräckligt bra förfalskningar, eftersom allmänheten är ovana att kontrollera kontanter idag, säger han.

NFC: ”Måste kontrollera sedlarna”

Sverige är ett av de länder som använder minst kontanter. Samtidigt vill Riksbanken och MSB att svenskarna ska använda mer kontanter igen – bland annat för att vara motståndskraftiga i kriser.

Kan ett större kontantanvändande öka risken för fler förfalskade sedlar?

Om man får folk att förstå att de måste kontrollera sedlarnas säkerhetsdetaljer så ser jag inte en ökad risk, man måste kolla sedlarna, säger Michael Johansson, till Ekonomibyrån.

Falska sedlar säljs på sociala medier

När SVT:s Ekonomibyrån testar att skriva till några av de konton som utger sig för att sälja falska sedlar tar det inte mer än ett par timmar innan erbjudandet om att köpa sedlar kommer.

Detta trots att man riskerar fängelsestraff för hantering av falska pengar.

– Jag är inte särskilt förvånad över det nej, falska sedlar har sålts på internet och darknet i 15 års tid. Men jag är förvånad över att de törs eftersom penningförfalskning är ett väldigt grovt brott, säger Michael Johansson.

Vill vi ha sedlar i plånboken igen? Och vilka kostnader för samhället innebär en återgång till mer kontanter? Se hela veckans Ekonomibyrån ”Cash is back” på SVT Play.

Beslag av falska svenska sedlar

Under hösten 2019 skedde en oväntad ökning av antalet sedelärenden som skickades till NFC för undersökning.

Efter att tidigare legat på cirka 60 ärenden per månad steg antalet ärenden till över 200 per månad.

Under 2022 skedde en viss tillbakagång och NFC har nu cirka 150 ärenden med förfalskade sedlar per månad.

Värdet på beslagtagna sedlar

2024 (jan-juni): 543 950 kronor

2023: 1.047 670 kronor

2022: 2.008 520 kronor

2021: 2.257 440 kronor

2020: 3.202 610 kronor

2019: 809 680 kronor

Källa: NFC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet