• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Flera företag i Blekinge vill ta del av regeringens miljardstöd Foto: TT

Så låg boränta kan du få

Uppdaterad
Publicerad

I snitt betalar svenskarna 1,59 procent ränta för ett bolån. Men räntorna är på väg upp och skillnaderna mellan bankerna är stora. Högst snittränta har Nordea och Ikano Bank. Lägst snittränta har Ålandsbanken. Men det går att komma ännu lägre.

De svenska storbankerna erbjuder sina kunder en utannonserad listränta på drygt 2 procent för bolån med tre månaders bindningstid. Men många kunder har rabatt på sina bolån och snitträntan ligger betydligt lägre än så.

Efter ett beslut från Finansinspektionen, FI, för två år sedan, så måste bankerna varje månad redovisa vilka räntor som kunderna erbjudits.

Inte omöjligt att komma ner till 1,25 procent

Ålandsbanken är den bank som just nu erbjuder sina kunder störst rabatt på den utannonserade listräntan. I snitt har deras kunder en ränta på 1,33 procent. Högst ränta har Nordeas och Ikano Banks kunder, i snitt 1,66. Inte långt efter kommer Handelsbanken vars kunder har en snittränta på 1,65 procent. Allt enligt jämförelsetjänsten Compricer.

Men det går att komma betydligt lägre än så. De kunder som lyckats förhandla riktigt bra har en boränta på strax över 1,00 procent, enligt Villägarna. Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarna, tycker att alla borde sikta på åtminstone 1,33 procents ränta (alltså den nivå som Ålandsbanken erbjuder i snitt) och att det inte ska vara omöjligt att komma ner ännu lägre, till omkring 1,25 procent.

– Men då krävs det att ditt lån är ganska stort. Det absurda är att du ofta kan få en lägre boränta om du lånar mer pengar, om din belåningsgrad är låg från början, säger han.

Boräntorna stiger

Räntesnittet har legat stilla länge, men under januari höjde många banker sina utlåningsräntor något. I snitt betalar svenskarna nu 1,59 procent för sina bolån med tre månaders bindningstid.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, tror att det kommer fler boräntehöjningar. Han säger till Svenska Dagbladet att han räknar med en uppgång på omkring en halv procent i år. Och om några år räknar han med att boräntorna är tillbaka på normala nivåer, alltså 4-5 procent.

Räkna med en boränta på 5 procent

Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, menar att det är ett väldigt svårt läge att gissa hur boräntorna kommer att utveckla sig framöver.

– Det finns så många saker som påverkar ekonomin. Omvärlden med Trump, Brexit, handelsavtal och val i Frankrike – gör att allt kan hända, säger hon.

Så istället för att gissa tycker jag att alla borde förbereda sig. Räkna med en ränta på 5 procent.

Hennes tips är att amortera och spara så mycket som möjligt nu när räntan är låg. Den som har en buffert klarar sig även om boräntan stiger snabbt framöver.

Även Villaägarna rekommenderar alla som ska köpa bostad att i sin kalkyl räkna med att man ska ”uthålligt klara” boräntenivåer på 5-6 procent samt tillfälliga uppgångar till omkring 10 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.