Finansminster Magdalena Andersson presenterade på torsdagen ett paket på 100 miljarder för att mildra pandemins effekter på ekonomin. Foto: TT

Historiskt stor BNP-nedgång under andra kvartalet

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges BNP sjönk med 8,3 procent under andra kvartalet 2020, jämfört med första kvartalet 2020, skriver SCB i ett pressmeddelande.

Det är något lägre än den preliminära beräkningen som visade ett ras på 8,6 procent. Jämfört med motsvarande period 2019 minskade BNP med 7,7 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). BNP-raset är det största för ett enskilt kvartal i tidsserien med start 1980, enligt myndigheten.

”Det här kvartalet är på många sätt historiskt. Nedgången är bred och det handlar om stora tal, till exempel föll exporten med drygt 18 procent och hushållens konsumtion med nästan 8 procent”, säger Helena Kaplan, enhetschef på SCB, i ett pressmeddelande.

Minskad konsumtion av restaurangtjänster

Exporten och hushållens konsumtion är huvudorsakerna, i synnerhet den minskade konsumtionen av hotell- och restaurangtjänster. Hushållens konsumtion minskade med 7,7 procent jämfört med kvartalet innan.

Den offentliga konsumtionen sjönk med 2,4 procent.

Exporten minskade med 18,2 procent och importen minskade med 12,9 procent. Sammantaget drog exportnettot ned BNP-tillväxten med 3,3 procentenheter”, skriver SCB.

Under första kvartalet så växte BNP med 0,2 procent jämfört med kvartalet före och ökade med 0,7 procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare.

Statistiken är korrigerad för kalendereffekter och säsongsvariationer.

Vad är BNP?

Bruttonationalprodukten, BNP, beräknas genom att man summerar värdet på alla varor och tjänster som produceras i landet. BNP används som ett mått för att beskriva ekonomisk tillväxt och publiceras en gång per kvartal.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.