En snötäckt gata där två flerfamiljshus med gula fasader står på vardera sidan av vägen. I förgrunden syns parkerade bilar och soptunnor, medan träden fäller skuggor på fasaden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2025 inget guldår för hyresgäster. Riksbankens räntesänkningar ger många hushåll tusenlappar mer i plånboken. Hyresgäster får istället höga hyreshöjningar. Foto: Per Nilsson/SVT

Hyresgäster är förlorarna 2025 – Anna: ”Blir ju chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Den återkommande positiva rapporteringen om Riksbankens räntesänkningar kan sticka i ögonen på landets hyresgäster. Samtidigt som bolånen blir mycket billigare får landets hyresgäster en hyreshöjning som för många är en chock.

– Ja, man blir ju chockad av hyreshöjningen. Vi får ju 500 mer i månaden och vi bor bara i en tvåa, säger hyresgästen Anna Wahlsberg.

I Sverige finns det i dag omkring 1,5 miljoner hyresrättslägenheter. Antalet som bor i en hyresrättslägenhet är ungefär det dubbla, 3 miljoner.

Anna Wahlsberg är en av dem som bor i hyresrätt. Hon tillhör den grupp som Swedbanks privatekonom pekar ut som förlorare under 2025.

– Det beror på att hyrorna kommer att höjas sannolikt kring 5 procent samtidigt som väldigt få kommer att få en löneökning som motsvarar en sådan hyreshöjning, säger Arturo Arques, som är privatekonom på Swedbank.

Eftersläpning av inflationen

Frågan är hur oroliga hyresgästerna ska vara framöver. Hyreshöjningarna väntas landa kring 5 procent i år, och var 5 procent även förra året. Enligt bostadsmarknadens parter är de höga hyreshöjningarna främst en eftersläpning av inflationschocken i den svenska ekonomin.

– På sikt är det tryggare att bo i hyresrätt än att bo i ägt boende. Det är stabilare och mer förutsägbara boendekostnader, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.