Alexander Norén, ekonomikommentator på SVT, i Morgonstudion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alexander Norén, ekonomikommentator, om hur Taylor Swift och Eurovision kan ha påverkat inflationen i maj. Foto: SVT

Inflationen oförändrad i maj: ”Det här var inte bra”

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen i Sverige, enligt måttet KPIF, var oförändrad i maj och stannade på 2,3 procent. Det visar nya siffror från Statistikmyndigheten (SCB). Men siffrorna förväntades vara lägre.

Inflationsmåttet KPIF – där boränteeffekter har räknats bort – stannade på 2,3 procent. Men bedömare hade väntat att den skulle landa på 2,1 procent, skriver TT.

– Det här var inte bra. Man hade förväntat sig lägre, visserligen är det en lägre siffra än vad Riksbanken hade i sin senaste prognos, säger Alexander Norén, ekonomikommentator på SVT Nyheter.

– En hel del vatten hinner rinna under broarna och man har hunnit vänja sig vid att vi är på en nedåtgående kurva där det fortsätter slutta neråt. Men nu har vi kommit till samma som förra månaden.

Inflationstakten enligt KPI var däremot 3,7 procent i maj 2024, en nedgång från april då den var på 3,9 procent.

– Inflationstakten gick ned i maj, trots att flertalet tjänster ökade i pris. Det var elpriserna som till stor del bidrog till nedgången, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Enligt Bloomberg, skriver TT, hade ekonomer istället räknat med att inflationstakten skulle landa på 3,5 procent.

Elpriser minskade i maj

Den månatliga förändringen påverkades av flera prisuppgångar inom framförallt transporttjänster, enligt SCB:s siffror.

Biluthyrning, järnvägsresor och flygresor gick alla upp i pris, likaså hotellbesök, paketresor och livsmedel. Däremot dämpades prisuppgången av lägre el- och drivmedelpriser.

Att dess områden ökat i pris, kan enligt Alexander Norén ha att göra med två stora evenemang som ägde rum i maj. Både Eurovision i Malmö och Taylor Swifts konserter i Stockholm. Båda diskuterades innan kunna påverka inflationen.

– Till viss del ser man en ”Swifteffekt” på inflationen i maj. Hotell, tågresor och hyrbilar steg i pris under den internationellt evenemangstunga månaden.

I videon svarar Alexander Norén på vad det här kan betyda för nästa räntebesked.

HUR MÄTER MAN INFLATION?

KPIF visar samma prisutveckling som KPI, men utan de direkta effekterna av en ändrad penningpolitik. KPIF är Riksbankens målvariabel för inflationsmålet.

KPIF exklusive energi (KPIF-XE) och KPIF med konstant skatt (KPIF-KS) är två andra mått på inflation som beräknas av SCB på uppdrag av Riksbanken. I KPIF-XE exkluderas energivaror från KPIF och i KPIF-KS konstanthålls de skatter och subventioner som är kopplade till produkterna i KPIF.

HIKP (harmoniserat index för konsumentpriser) beräknas av samtliga länder i EU. Måttet har en något mindre täckning jämfört med KPI och KPIF, främst på grund av att delar av hushållens boendekostnader utelämnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.