Rörelseresultat för Swedbank det sista kvartalet förra året blev 4.977 miljoner kronor jämfört med 1.753 miljoner kronor motsvarande period 2011. Analytiker hade räknat med en rörelsevinst på 4.397 miljoner kronor.
– Om tittar på 2012 så har det varit ett finansiellt framgångsrikt år för Swedbank, vi har återetablerat en robust lönsamhet, samtidigt som vi har minskat riksnivån i banken ytterligare. Det gör att vi är väldigt väl rustade för så väl framtida påfrestningar i ekonomin som nya affärsmöjligheter, säger vd Michael Wolf vid en presskonferens.
– Swedbank i dag är sannolikt den bland de svenska bankerna som står starkast och har lägst sammantagna risker. Till exempel har vi som den enda bank som i Riksbankens stresstest visar vinst varje år, även i de stressade scenarierna.
Styrelsen föreslår en utdelning med 9:90 kronor per aktie jämfört med 5:30 kronor ett år tidigare. Förändringarna i utdelningspolicyn innebär att 75 procent av aktieägarnas vinst delas ut, till skillnad från tidigare 50 procent.
– Med den nya utdelningspolicyn fortsätter vi att bygga kapital i banken men inte lika fort som tidigare, säger Michael Wolf under presskonferensen.
Storvinst för Nordea
Även Nordea gjorde en större vinst än 2011 och redovisade en rörelsevinst på 1.059 miljoner euro, motsvarande cirka 9,1 miljarder kronor, för fjärde kvartalet 2012 i jämförelse med vinsten på 1.029 miljoner euro motsvarande period 2011.
Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 985 miljoner euro.
Nordeas styrelse föreslår en utdelning till aktieägarna på 0:34 euro per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 0:26 euro per aktie.
Borg kritiserade utdelningar
Finansminister Anders Borg (M) har tidigare varit starkt kritisk mot bankernas frikostiga utdelningar till aktieägarna och hotat med skärpta kapitalkrav om det fortsätter. I början av november i fjol sade Borg:
– Låt mig vara tydlig på den punkten; börjar bankerna diskutera utdelningar, då kommer vi skärpa riskvikterna. Det är inte ett läge då bankerna bör dela ut pengar till aktieägarna eller börjar återköpa aktier.
Ett par veckor senare var tonen från finansministern mildare:
– Jag har inget principiellt emot utdelningar, banker som går bra och har en stabil bas får gärna dela ut pengar men det är väldigt viktigt att de säkrar att man har en stark kapitalbas och att de klarar av de skärpta kraven.
”Välmotiverad utdelning”
Swedbanks ordförande Lars Idermark tycker att beslutet om den kraftigt höjda aktieutdelningen är välmotiverat.
Han tror inte kunderna kommer att gå i taket.
–Nej, jag tror inte det. Man måste se till vilka som är bankens aktieägare, det är AP-fonder, försäkringsbolag. Det är vanliga medborgare som i huvudsak är våra aktieägare. . . det är de många människorna som får del av bankens utdelning, säger han.