Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vinnarna och förlorarna på klimatförändringarna när det gäller arabicakaffeodling i klippet. Kartan är baserad på ett scenario där temperaturökningen är begränsad till 2 grader år 2065. Foto: Simon Krona

Kaffepriset rusar: ”Riskerar bli ännu dyrare”

Uppdaterad
Publicerad

Matpriserna ökade något i juni och merparten av prisökningen står kaffet för, visar nya siffror från Matpriskollen.

– Det finns en risk att det blir ännu dyrare, säger Ulf Mazur på Matpriskollen.

Under juni månad ökade priset på bryggkaffe med 7,9 procent, vilket betyder att ett kaffepaket blev mellan fem och elva kronor dyrare. Tittar man på allt kaffe, från bönor till snabb- och kokkaffe, ökade priset med 3,8 procent i juni.

– Där sticker priserna iväg rejält, säger Ulf Mazur till TT.

Råkaffepriset ökar

Råkaffepriset har ökat med nära 40 procent på ett år och det beror till stor del på torka i Brasilien som producerar cirka hälften av kaffet vi dricker i Norden.

Men lika mycket som kaffepriset gick upp, lika mycket sjönk priset på frukt.

– Det gör att matpriserna totalt sett står väldigt stilla nu, säger Ulf Mazur.

Höjda priser i juni

Han menar att butikerna egentligen har utrymme att sänka matpriserna till kund mer än vad de har gjort. Tvärtom har vissa höjt matpriserna i juni. Mest har priserna på Willys ökat, + 0,3 procent i juni följt av Ica med 0,1 procent.

– Faran med sommaren är att vi konsumenter slappnar av och slutar kolla på extrapriser. Om handeln upplever att vi inte bryr oss, riskerar de att öka igen, säger Ulf Manzur.

Matpriserna i juni jämfört med maj

Ökade mest:

Bryggkaffe +7,9 procent

Avokado +3,7 procent

Kaffe, hela bönor +3,4 procent

Clementin +2,9 procent

Lasagne +2,4 procent

Sjönk mest:

Persika –17 procent

Melon –14,1 procent

Nektarin –13,4 procent

Plommon –9,5 procent

Aprikos –8,1 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.