Foto: TT

Kärnkraftindustrin välkomnar uppgörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Den kritiserade effektskatten fasas ut. Ett besked som applåderas av ägarna, som har haft svårt med lönsamheten på sina kärnkraftverk.

Statliga Vattenfall har sju reaktorer i drift. Två ska stängas 2020 enligt ett beslut från förra året. Men fem reaktorer, tre i Forsmark och två i Ringhals behöver nyinvesteringar för att klara de skärpta säkerhetskraven.

Stort problem

Magnus Hall, VD för Vattenfall, välkomnar dagens politiska överenskommelse.

Nya energiöverenskommelsen

– Vi får bort kärnkraftsskatten som har varit ett stort problem för oss när vi ska räkna på framtida investeringar. Och nu när vi måste höja säkerheten så kommer det här naturligtvis vara en positiv del av det hela, säger han till SVT Nyheter.

Men ser du det här som avgörande för kärnkraftens framtid?

– Ja, om kärnkraftsskatten inte tagits bort hade det varit väldigt svårt att investera i livstidsförlängning så det är naturligtvis en stor förändring.

Bra att partierna tar ansvar

Även konkurrenten Eon är nöjd med dagens politiska uppgörelse:

– Först och främst tycker jag att det är väldigt bra att man har en bred överenskommelse som ger en tydlig färdriktning framåt. Det känns bra att så många partier står bakom det här och tar ansvar, och att man har tagit tag i de mest akuta frågeställningarna, säger Jonas Abrahamsson, koncernchef på Eon.

Han välkomnar överenskommelsen om att ta bort beskattningen på kärnkraft, och ser det som en förutsättning för att kunna driva kärnkraften vidare och att det skapar en möjlighet att ställa om på ett kontrollerat sätt.

Saknar vissa svar

Men Jonas Abrahamsson anser att vissa frågor fortfarande saknar svar.

– Det är bra med ett tydligt mål för fortsatt omställning till förnybart. Men jag tycker att man borde vara beredd på att titta på hur man säkerställer att det finns incitament att investera i såväl förnybar energiproduktion som planerbar basproduktion. De frågorna är olösta, säger Jonas Abrahamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya energiöverenskommelsen

Mer i ämnet