Jan Nylander, kommentator Foto: SVT

Jan Nylander: ”Kommer inte att påverka elpriset”

Uppdaterad
Publicerad

Att Eon väljer att avveckla en kärnkraftsreaktor handlar om dålig lönsamhet – och konsumenten behöver inte oroa sig för högre elpriser, menar SVT:s ekonomireporter Jan Nylander.

Fem frågor till SVT:s reporter Jan Nylander, som avslöjat att Sveriges äldsta kärnkraftsreaktor ska avvecklas:

Varför stänger man reaktorn?

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

– Det handlar i grunden om ekonomi. De senaste åren har Eon tvingats bekosta stora renoveringar av anläggningen och det är dyrt att driva en så liten anläggning som den första reaktorn i Oskarshamn 1.

Varför är just Oskarshamn 1 den första anläggning som man lägger ner frivilligt?

– Tidigare har Barsebäck lagts ner, som också ägdes av Eon. Där tvingade politikerna fram en stängning. Nu handlar det om pengar, och då är Oskarshamn 1 den kärnkraftsanläggning i Sverige som har sämst lönsamhet. Med dagens låga elpriser går den troligen med förlust.

Kommer det här att påverka elpriset?

– Nej, inte alls. Stängningen kommer troligtvis om några år. Just nu byggs vindkraften ut kraftigt, så den el som försvinner när man stänger Sveriges minsta kärnkraftsreaktor kommer mer än väl att ersättas av vindkraft.

Är reaktorn farlig?

– De största problemen som anläggningarna har haft handlar om maskinerna som ska leverera el, alltså inte själva kärnkraftsanläggningen. Även om det är Sveriges äldsta kommersiella kärnkraftsreaktor så har den stått sig ganska bra säkerhetsmässigt. De största problemen som reaktor 1 har haft har istället handlat om att få ut elen på nätet. Om den dåliga turbinen havererar påverkar det inte säkerheten i reaktorn, det enda som händer är att det inte kommer ut något el på nätet.

Kommer fler reaktorer att stängas?

– Om man tittar på hur tillgängligheten är på reaktorerna ser man ett tydligt mönster – de reaktorer som fungerar allra sämst är Sveriges äldsta reaktorer. Och går man efter det så kommer Oskarshamn 1 att följas utav de två äldsta reaktorerna i Ringhals – Ringhals 1 och 2. Där har ägaren Vattenfall redan sagt att de ska drivas i bästa fall fram till år 2025, men med tanke på dagens låga elpriser och de höjda säkerhetskraven är chansen stor att de stängs i förtid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Mer i ämnet