I semestertider är det lätt att koppla av och bara njuta av ledigheten. Men hemkomsten kan bli en otrevlig överraskning om du inte har haft koll på ditt kontoutdrag. Skimning är nämligen vanligare i utlandet, där kortläsarna inte använder sig av chip i samma utsträckning som i Sverige. Bara en magnetremsa ger inte alls samma skydd.
Problemet är att det kan vara svårt att upptäcka om en kortläsare är manipulerad.
– Bedragarna gör det bra. De sätter på frontar på uttagsautomaterna som gör att det är väldigt svårt att se att de är kapade. Om något ser konstigt ut, till exempel färgen eller om något sitter löst, ska man säga till personalen, säger Mattias Falkbåge, gruppledare på polisens nationella bedrägericenter i Stockholm.
Intrång i databaser
Annars är den absolut vanligaste typen av kortbedrägerier intrång i företagsdatabaser. Då räcker det med att du handlar med kortet på nätet för att bli drabbad.
– Gärningsmännen kan komma över tusentals kortuppgifter som sedan säljs vidare till andra bedragare som använder dem för att göra köp på internet.
I måndags kom uppgifter om att hotellkedjorna Hyatt, Sheraton, Marriott och Westin, på minst 20 platser i tio delstater i USA, kan ha varit hackade i månader. Enligt hotelloperatören HEI Hotels & Resorts har skadlig programvara samlat in gästernas namn, kortnummer, koder och datum för när kortet löper ut. Informationen kan ha samlats in från början på december fram till slutet på juni. På vissa håll kan bedrägerierna ha startat redan i mars förra året, rapporterar nyhetsbyrån AP.
– Vilket företag som helst riskerar att kapas. Det händer i Sverige och det händer utomlands.
Kan upptäckas senare
För att skydda dig mot kortbedrägerier under semestern kan du kontrollera om din bank erbjuder möjligheten att logga in via bankappen och klicka i att du vill spärra alla köp via nätet. Du kan också kolla om det går att spärra alla utlandsköp.
Även om polisen inte ser någon direkt ökning av anmälda kortbedrägerier efter semestern, så varnar man för att tappa uppsikten över sin ekonomi under ledigheten.
– En kvalificerad gissning är att man upptäcker bedrägerierna senare när man är bortrest, säger Mattias Falkbåge.
Så skyddar du dig mot kortbedrägerier
- Skydda din kod. Dölj fingrarna när du slår in koden.
- Var försiktig med att lämna ifrån dig ditt kort eller kortnummer.
- Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
- Kontrollera vad som sker på dina konton emellanåt. Då har du möjlighet att upptäcka köp eller uttag som du inte har gjort.
- Spärra omedelbart ditt kort via banken om du blivit av med ett bankkort eller kod. Gör en polisanmälan. Alla banker har ett särskilt spärrtelefonnummer som man kan ringa dygnet runt.
Källa: Polisen