Foto: TT

Analys: Kortvarig smekmånad för Macron

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det väntas inga stora marknadsreaktioner på resultatet i det franska presidentvalet. Men smekmånaden kan bli kortvarig och utmaningarna är många för den nyvalde presidenten.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Marknaderna räknade med att Emmanuel Macron skulle vinna det franska presidentvalet och därför väntas inga jättestora reaktioner från börserna i Europa.

I Asien steg börserna något på måndagen men det handlade snarare om regionala frågor än om någon ”Macron-effekt”. 

Presidentval i Frankrike 2017

En vinst för Marine Le Pen hade inte bara varit oväntat utan ett godkännande av hennes valplattform om att slopa euron och folkomrösta om EU-medlemskapet hade setts som att hela EU och Euro-projektet utmanades ytterligare.

Stramas åt

Domedagsscenariot uteblev och fokus skiftar nu snabbt till den europeiska centralbankens ordförande Mario Draghi som ska prata i mitten av veckan. Förhoppningarna är nu att den europeiska centralbanken i sin spåkula ska vara mindre orolig för att den försiktiga återhämtningen i konjunkturen i Euro-området ska rubbas och eventuellt ge signaler om att den ultralätta ekonomiska politiken stramas åt.

Samtidigt ses valresultatet också som positivt för europeiska aktier eftersom de politiska riskerna minskar.

Med löften om att ena ett splittrat Frankrike vann Emmanuel Macron det franska presidentvalet.

Nu återstår den lilla detaljen, att infria vallöftena.

Arbetslösheten oroar

Frankrike har en arbetslöshet över 10 procent, en stor offentlig sektor, hög skuldsättning och låg tillväxt. Den allra största frågan är hur landet ska få bukt på arbetslösheten. 

Långtidsarbetslösheten är stor, det är ont om jobb om du har låg utbildning och bland ungdomar är arbetslösheten över 25 procent. Det är dessutom stor skillnad på livet i Paris och på landsbygden och i storstädernas förorter.

Många unga röstade på Le Pen och många i väljarkåren avstod från att rösta helt. Att ena landet bör därför stå högt upp på Macrons att-göra-lista.

Kan bli strid med facken

Men Macrons ekonomiska politik handlar mycket om att stärka banden till EU, underlätta för företagande genom att sänka företagsbeskattningen och fastighetsskatten och bland annat uppmuntra forskning och utbildning.

Dessutom vill den nye presidenten luckra upp reglerna kring den 35 timmarsveckan. Den internationellt sett korta arbetstidsveckan är symboliskt viktig för facken medan arbetsgivare gärna vill rucka på reglerna.

Lackmustestet blir parlamentsvalet i juni. Utan ett traditionellt partimaskineri bakom sig behöver Emmanuel Macron få till en regering med brett stöd i parlamentet. Utan det händer inte så mycket alls i nyckelfrågan; den franska ekonomin. Och då blir det fem långa år som formellt statsöverhuvud, snarare än en politiskt vald president.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet