Aktiekursen lyfte drygt 5 procent vid Stockholmsbörsens öppning efter att rapporten för tredje kvartalet presenterats.
Telekomjätten gjorde samma period förra året en rörelseförlust på 3,7 miljarder kronor. Även om analytikerna hade förväntat sig en vinst trumfade nu bolaget de förväntningarna med råge.
Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett rörelseresultat på 845 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.
– Tredje kvartalet är ett ytterligare ett kvartal där vi visar att på den strategi vi lade fast 2017, att vi framgångsrikt levererar på den. Det ger oss styrka för framtiden, säger Ericssons vd Börje Ekholm till TT.
Fler vinstkvartal behövs
Men han konstaterar också att ett vinstkvartal inte är tillräckligt för Ericsson.
– Vi har sagt att vår plan för 2020 är att vi ska ha 10 procent rörelsemarginal och det här är ju drygt halva.
– Det är viktigt att vi visar tillväxt. Det är första gången sedan 2014, att vi fått ökat topline. Det gör vi trots motvind, säger Börje Ekholm.
TT: Tar ni marknadsandelar?
– Det är svårt att bedöma när man inte ser hur totala marknaden går. Men det känns bra i de diskussioner vi har med kunder.
Starkt momentum
Bolagets bruttomarginal låg under kvartalet på 36,9 procent (28,5) och rörelsemarginalen på 7,0 procent (-1,7). Försäljningen inom nätverk låg på 35,9 miljarder svenska kronor, vilket även det var över klart över analytikernas förväntningar (32,9 miljarder kronor).
Gällande den för Ericsson så viktiga 5G-marknaden ser nu vd Börje Ekholm goda möjligheter:
”Det finns starkt momentum på den globala 5G-marknaden och ledande marknader rör sig framåt. Den globala marknaden för radionät håller på att återhämta sig efter flera års negativ tillväxt, och våra investeringar inom FoU har positionerat oss väl för att dra fördel av denna utveckling”, skriver han i rapporten.
Betydande böter
Den dystra delen av rapporten är att Ericsson nu räknar med utredningarna som de senaste åren pågått inom USA:s finansinspektion (SEC) och USA:s justitiedepartement (DOJ), om att bolaget använt mutor för att säkra kontrakt runt om i världen, ”troligen kommer att resultera i monetära och andra åtgärder” som kan komma att bli betydande, konstaterar Ekholm i rapporten.
– Nu kan vi se att vi troligen kommer att få påföljder. Det är en pågående utredning och vi vet inte hur länge det kommer ta, säger han till TT.
TT: Vad har ni brutit mot?
– Vi har en egen affärsetisk kod. Det är inte bara viktigt att man vinner affärer men också hur man gör. Vi måste vinna på egna meriter. Det finns människor och händelser som har brutit mot det, säger Ekholm.