Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg Foto: Tomas Oneborg, SvD / TT

Kreditförlusterna skenar för Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen och penningtvättsböter sänker bankkoncernen Swedbanks rörelseresultat för årets första kvartal till en förlust på 1 289 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 6 626 miljoner kronor ett år tidigare.

Kreditförlusterna stiger netto till 2 151 miljoner kronor, upp från 218 miljoner.

Kreditförlusterna handlar till övervägande delen om reserveringar som banken har gjort inom stora företag och institutioner.

”Reserveringar har gjorts för enskilda engagemang samt på portföljnivå till följd av försämrade makroekonomiska utsikter. Huvuddelen av reserveringarna är kopplade till effekterna av Covid-19 och oljeprisfallet”, skriver Swedbank.

Stor osäkerhet

Banken utgår i sina beräkningar av befarade kreditförluster ifrån att Sveriges BNP faller med 6 procent i år och att arbetslösheten lyfter till 10 procent i sommar.

”Men prognoserna präglas av stor osäkerhet”, skriver banken.

Kvartalsresultatet tyngs även av kostnader relaterade till Finansinspektionens sanktionsavgift på fyra miljarder kronor för bankens penningtvättsproblem i Baltikum.

Sjunkande intäkter

Räntenettot, alltså vad banken tjänade på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor, steg till 6 686 miljoner kronor, från 6 421 miljoner kronor.

Totalt sjönk dock intäkterna till 10 232 miljoner kronor, jämfört med 11 362 miljoner kronor motsvarande period året före.

Kostnaderna lyfte till 9 370 miljoner kronor, från 4 518 miljoner kronor.

Tappat en tredjedel av börsvärdet

Swedbank-aktien har under sedan årshögsta noteringen för drygt två månader sedan tappat drygt en tredjedel av sitt börsvärde.

Swedbank meddelade inför rapporten, i onsdags kväll, att styrelsen valt att dra tillbaka sitt förslag om utdelning i år till dess att covid-19-pandemins konsekvenser bättre går att överblicka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.