Den har hamnat på bästsäljarlistorna världen över, den diskuteras på tusentals bloggar och den har redan utnämnts till århundradets viktigaste bok. Den franske, välklädde, ekonomiprofessorn Thomas Piketty har hyllats likt en rockstjärna. I boken Kapital i det 21 århundradet har han beskrivit hur inkomstskillnaderna och förmögenhetsskillnaderna ökat under 200 år.
– Jag anser att lärdomarna från 1900-talet när det gäller inkomstskillnader är väldigt viktiga, sade nyligen Thomas Piketty i en SVT-intervju i Vetenskapens Värld.
Många fel
Men i helgen visade tidningen Financial Times att Piketty gjort en rad statistikmisstag med bland annat slarviga jämförelser, antaganden och några rena inmatningsfel.
Enligt tidningen gör felen att man kan ifrågasätta slutsatsen om att förmögenhetsskillnaderna ökar. Sverige är ett av tre länder som Piketty använder i sin bok för att beskriva Europa.
Grundmaterialet kommer från forskarna Jesper Roine och Daniel Walderström. Enligt Jesper Roine är Pikettys fel inte så allvarliga att de påverkar slutsatserna.
– Man kan ifrågasätta om man ska göra som förmodligen Piketty gjort. Att han till exempel har tagit genomsnitt över årtionden. Helt enkelt för att göra serierna mer lättlästa. Men det är väldigt svårt att se att något de hittat skulle förändra den bild som visas i serierna, säger Jesper Roine vid Handelshögskolan.
Ökar troligen i Sverige
Enligt de svenska offentliga siffrorna är det tydligt att inkomstskillnaderna ökat senaste årtiondena. Men det är inte lika entydigt att förmögenhetsskillnaderna ökar. Men det kan bero på att många av de absolut rikaste svenskarna gömt sina förmögenheter utomlands.
– Mycket av de stora förmögenheterna är antingen inte noterade, det vill säga att det inte finns några marknadsvärden, och en del pengar finns utomlands, säger Jesper Roine.