Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: Nordnet/TT

Mörk dag på börserna: ”Handelskriget har vridits upp en nivå”

Uppdaterad
Publicerad

Aktiemarknaderna världen över föll rejält på måndagen på grund av det upptrappade handelskriget mellan USA och Kina, som nått en ny nivå. På börserna i Stockholm och New York var det årets sämsta handelsdag.

– När man trodde att de skulle närma sig varandra har det ställts på ända, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

I torsdags twittrade USA:s president Donald Trump att han kommer att införa fler tullar på kinesiska varor i september. I morse kom det kinesiska svaret när man lät sin valuta tappa procent i värde, och uppmanade statliga bolag att inte köpa amerikanska jordbruksvaror.

– Handelskriget har vridits upp ytterligare en nivå, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

– Vi har ett tullkrig och ett handelskrig och nu verkar Kina använda valutan för att kompensera för att Trump höjer tullar på kinesiska varor, säger Berqvist.

Frida Bratt på Nordnet pekar också på att den amerikanska centralbanken som, samtidigt som den sänkte styrräntan i förra veckan, dämpade förväntningarna på ytterligare sådana.

– Hela garanten för att börsen ska hållas uppe är den amerikanska centralbankens räntepolitik, säger hon till SVT Nyheter.

Årets sämsta dag i Stockholm och på Wall Street

Stockholmsbörsen hade sin sämsta dag under 2019 och föll med 2,3 procent under måndagen. Det var i linje med utvecklingen på de ledande Europabörserna, skriver TT. Både London och Paris föll med över 2 procent och Frankfurt tappade 1,7 procent. Även på börserna i Asien var det kraftiga kursfall och på Wall Street i USA var det årets svagaste dag.

Frida Bratt säger att det lär bli fortsatt oroligt på börserna framöver.

– Man kan räkna med utspel från Trump fram till att presidentvalet äger rum. Provokationerna han började med i maj kan man se som att han vill visa att han är en stark man som agerar kraftfullt. Nu när Trump också har fått räntesänkningen så har han ännu färre incitament att lösa konflikten.

Vad kan få Trump att ändra sig?

– Han bryr sig mycket om börsen. Får vi ett väldigt stort börsfall ökar hans incitament att komma med positiva nyheter. Han vill inte beskyllas för att börsen går dåligt, säger Frida Bratt.

”En maktkamp som pågår”

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tror också att fallande börser kan öka sannolikheten för att förhandlingarna mellan USA och Kina återupptas.

– Det är en maktkamp som pågår. Han vill få till stånd ett avtal, men också visa vem som bestämmer i världen.

Robert Bergqvist pekar ut två stora osäkerhetsfaktorer för aktiemarknaderna under resten av året. Den ena är handelskriget och den andra är vad som händer med tillväxten och företagens vinster.

– Jag tror vi kommer att få se en ganska jobbig börsutveckling under resten av året. Det kan svänga ganska ordentligt.

– Det är stora frågetecken som vi har, men det starkaste kortet för börserna är att centralbankerna är beredda med låga räntor och mycket pengar ute i systemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.