Krisande Nissan och Honda, som tidigare i år inlett samarbete på flera fronter, uppges sikta på fusionsavtal i juni. Arkivbild Foto: Kyodo News/AP/TT

Nissan och Honda bekräftar fusionsplan

Uppdaterad
Publicerad

En ny storspelare inom den globala bilindustrin är på väg att skapas.

Japanska Honda och Nissan har skrivit på ett avtal om fusionssamtal. Siktet är inställt på en slutlig uppgörelse i juni och en börsnotering av ett nytt ägarbolag ett drygt år efter det.

Holdingbolaget ska enligt planen börsnoteras i augusti 2026. Bolagets styrelse ska ha en majoritet ledamöter utsedda av Honda, som även får kontroll över vd-utnämningen.

Huruvida Mitsubishi – med Nissan som 24,5-procentig ägare – ska ingå i fusionen utvärderas fortfarande. Ett beslut i den frågan ska fattas före utgången av januari 2025.

Återköp av aktier

Honda meddelar i samband med det formella beskedet om fusionssamtal att man kommer att göra återköp på 1 100 miljarder yen (motsvarande 77 miljarder kronor).

Stordriftsfördelarna till följd av en fusion beräknas enligt Hondas vd Toshihiro Mibe initialt ligga kring 1 000 miljarder yen för att på sikt stiga till 3 000 miljarder yen.

På måndagsmorgonen japansk tid sågs cheferna för Honda, Nissan och Mitsubishi besöka Japans transportdepartement. Detta antas ha varit ett möte där bolagen informerat regeringen om sina fusionsplaner.

Stora kursfall under 2024

De båda bolagen – som är en betydligt mindre spelare än japanska Toyota, även om de slås ihop – har haft svårt att hävda sig i den stora omställningen i bilindustrin runt om i världen på senare år. Nissan har hittills under 2024 tappat 21 procent av sitt börsvärde, medan Honda är ned drygt 14 procent.

Nissan – som sedan tidigare har en allians med franska Renault – har tidigare i december även kontaktats av den taiwanesiska kontraktstillverkaren Foxconn om ett bud på Nissan. Foxconns bud kommer efter bolagets stora satsningar på elbilsfabriker på senare år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.