Nordeas koncernchef Casper von Koskull Foto: TT

Nordea: 6 000 jobb ska bort

Uppdaterad
Publicerad

Bankkoncernen Nordea planerar en nedskärning på 6.000 anställda och konsulter, meddelar banken i samband med en delårsrapport. Banken gör sig därmed av med mer än var tionde anställd. Personal i alla nordiska länder berörs.

Nedskärningen på 4.000 anställda innebär att Nordea gör sig av med mer än var tionde anställd, cirka 13 procent av personalen, som enligt delårsrapporten uppgår till drygt 31.900 personer.

Enligt storbankens presschef Petter Brunnberg berörs personal i alla nordiska länder.

”För att säkra vår långsiktiga konkurrenskraft planerar vi att minska antalet anställda och konsulter med minst 6.000, varav cirka 2.000 är konsulter”, skriver Nordeas vd Casper von Koskull i en kommentar.

Beskedet kommer i en kvartalsrapport där storbanken, vars styrelse tidigare i höst beslutat att flytta bankens huvudkontor från Stockholm till Helsingfors, redovisar ett resultat i linje med förväntningarna.

Vd Casper von Koskull skriver vidare att Nordeas transformation nu har pågått i nästan två år och att banken har blivit mer motståndskraftig.

”Eftersom investeringarna börjar bära frukt som förväntat är det dags att gå in i nästa fas där vi ser att vi strukturellt kan få ner kostnaderna och öka effektiviteten. Denna omställning kräver ett kompetensskifte bland våra medarbetare”, skriver han.

Stark trend

I rapporten pekar Casper von Koskull på en stark ekonomisk trend, men varnar för geopolitiska risker och obalanser i ekonomin.

”De senare främst i fastighetssektorn”, skriver han.

”Vi är fortsatt avvaktande på vissa områden där vi ser prisnivåer som skulle kunna vara ohållbara, något som gör att vi växer långsammare än marknaden på dessa områden”, fortsätter han.

Enligt von Koskull är bankens ut- och inlåningsmarginaler stabila medan efterfrågan på företagslån är låg.

”Den sedvanliga återhämtningen inom företagsrådgivning uteblev efter sommaren”, skriver von Koskull.

Nordea redovisar en rörelsevinst på 1.090 miljoner euro, motsvarande cirka 10,6 miljarder kronor, för tredje kvartalet 2017. Det kan jämföras med vinsten på 1 148 miljoner euro motsvarande period i fjol. Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 1.093 miljoner euro.

Räntenettot steg till 1.185 miljoner euro, från 1.178 miljoner euro.

Räntenettot är det som banken tjänar på skillnaden mellan inlåning och utlåning. Till stora delar handlar detta om vinster från bolånekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.