Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen

Uppdaterad
Publicerad

Det är arbetslösheten som står i fokus i regeringen vårbudget. Totalt 45 miljarder kronor ska ”ta Sverige ur krisen”.

– Det finns tre frågor som genomsyrar regeringens politik, det är jobben, jobben och jobben. Att ha ett arbete är grundläggande för varje människa, säger finansminister Magdalena Andersson (S). 

Under torsdagsmorgonen lämnade finansminister Magdalena Andersson in regeringens vårproposition för 2021. Budgeten innehåller åtgärder för att hantera pandemins effekter på arbetsmarknaden.

– Det handlar om att rädda svenska jobb och livskraftiga företag och ge andrum så man kan växla upp igen när läget vänder, säger Magdalena Andersson (S) under en pressträff.

Regeringen föreslår därför 1,8 miljarder för att skapa nya arbetsmöjligheter för de som har det svårast, framförallt unga, men också nyanlända och långtidsarbetslösa.

– Vi vet att många unga drabbas i kristider. Man har tillbringat sista tiden i utbildning med att ha den på distans. Det här är en ungdomsgeneration som vi inte får släppa taget om, säger finansministern.

Barn ska kunna gå i lovskola

Kommunerna föreslås få 180 miljoner kronor för att stärka möjligheterna för unga att skapa sommarjobb. Det bedöms kunna ge 15 000 ungdomar ett jobb den här sommaren. Dessutom föreslås 130 miljoner kronor på sommarkurser under 2021.

För att motverka att barn och unga påverkas negativt av pandemin föreslås skolväsendet få 100 miljoner kronor för att införa lovskola. Kommuner får även ersättning för att skapa fler ”smittsäkra” lovaktiviteter för barn och unga.

– Det här kan vara extra viktigt i år när många aktiviteter har ställts in, säger Magdalena Andersson.

Mer pengar till smittspårning och vaccinering

Regeringen förlänger också ett antal tillfälliga åtgärder, bland annat karensersättningen, undantaget från kravet på läkarintyg samt ersättningar till riskgrupper.

En nyhet är att regeringen tillför ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med att genomföra vaccinering. Ytterligare två miljarder kronor föreslås för att ersätta kostnader för uppskjuten vård och för vård av covid-19-patienter.

Den storskaliga testningen och smittspårningen förstärks med ytterligare 1,65 miljarder kronor och regionerna föreslås tillföras en miljard kronor för att upprätthålla kapaciteten i kollektivtrafiken under pandemin.

”Astronomisk summa”

Sedan pandemins start har regeringen och samarbetspartierna lanserat en rad krispaket. Dels för att hantera själva sjukdomen, dels för att rädda jobb och företag som drabbats av pandemin. Totalt handlar det om krisåtgärder för omkring 400 miljarder kronor. Då har inte dagens vårändringsbudget räknats in.

– Det är en astronomisk summa men det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger Magdalena Andersson.

Regeringens ekonomiska prognoser

Svensk BNP bedöms öka med 3,2 och 3,8 procent 2021 och 2022. Svensk ekonomi bedöms befinna sig i en fortsatt lågkonjunktur under perioden.

Sysselsättningsgraden bedöms öka och arbetslösheten minska något under andra halvåret 2021. Arbetslösheten riskerar dock att vara högre i slutet av 2022 än vad den var före pandemin.

De offentliga finanserna försvagades kraftigt under 2020 och väntas försvagas ytterligare 2021. Från och med 2022 förstärks de offentliga finanserna i takt med att ekonomin återhämtar sig.

BNP, kalenderkorrigerad, procentuell förändring

2020: -3,1

2021: 3,1

2022: 3,8

Sysselsättning, 15–74 år, procentuell förändring

2020: -1,3

2021: 0,3

2022: 1,9

Arbetslöshet, % av arbetskraften 15–74 år

2020: 8,3

2021: 8,7

2022: 7,9

Källa: Regeringen

Här är åtgärderna

Jobb- och utbildningspaket för unga, 1,8 miljarder kronor

Mer resurser till testning och smittspårning, 1,65 miljarder

Merkostnader i vården för covid-19 och till uppskjuten vård, 2 miljarder

Mer till vaccininköp, 1 miljard

Förstärkning till regioner för vaccineringar, 700 miljoner

Undantag i sjukpenning på grund av uppskjuten vård förlängs, 330 miljoner

Läkarintygsfri tid till och med dag 14 förlängs, 330 miljoner

Mer till korttidsarbete, 3,2 miljarder

Mer till hyresstöd, 3 miljarder

Matchningstjänster, extratjänster, introduktionsjobb, 448 miljoner

Kollektivtrafik, 1 miljard

Övrigt transporter, 180 miljoner

Landsbygdsprogrammet, 417 miljoner

Undervisningsstöd i skolan, 350 miljoner

Åklagare, Kriminalvården med mera inom rättsväsendet, 250 miljoner

Civilsamhället för pandemiinsatser, 140 miljoner

Mediestöd, 100 miljoner

Stöd till solceller, 250 miljoner

Andra klimatåtgärder, 90 miljoner

Insatser mot våld i nära relationer, prostitution, människohandel, 37 miljoner

Nyligen lämnade regeringen över årets sjätte extra ändringsbudget till riksdagen, bland annat med förlängda krisstöd till företag, förstärkningar av socialförstärkningarna och stöd till kultur och idrott. Den innehöll satsningar på runt 23 miljarder.

Totalt innebär åtgärderna i vårändringsbudgeten plus den extra ändringsbudgeten satsningar på 45 miljarder kronor.

Källa: Finansdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.