• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

När regeringen tillträdde 2014 var arbetslösheten betydligt lägre än vad den är i dag. Foto: Jessica Gow/TT

Arbetslösheten öm tå när regeringen lämnar vårbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen lämnade regeringen sin vårbudget till riksdagen.

SVT:s Mats Knutson konstaterar att regeringen misslyckats med Socialdemokraternas tidigare vallöfte att minska arbetslösheten till EU:s lägsta.

– Det finns ingenting som talar för att man är på väg dit, säger han.

Det var finansminister Magdalena Andersson (S) som presenterade regeringens vårproposition för 2021 på torsdagsmorgonen.

– Regeringen säger att den här politiken ska leda till en nedgång i arbetslösheten, men jag tror ändå att arbetslösheten är den fråga som finansministern minst av allt vill prata om i dag, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

När regeringen tillträdde 2014 så var arbetslösheten betydligt lägre än vad den är i dag. Då var den lägre än genomsnittet för EU, konstaterar Knutson.

– I dag är den klart högre. Den ligger på plats nummer fem i EU. Dessutom hade Socialdemokraterna som det viktigaste vallöftet när man vann regeringsmakten 2014 att nå EU:s lägsta arbetslöshet. Det har man misslyckats med, säger Knutson.

Coronanota över 400 miljarder

Under 2020 och 2021 har regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna presenterat en rad krispaket och extra ändringsbudgetar. Totalt landar det på 412 miljarder kronor. Siffran väntas dock att justeras när vårbudgeten presenteras på torsdagen.

– Det är nya satsningar på utbildning av människor som står lång från marknaden, satsningar på landsbygden, mer pengar till åklagare, domstolar. Det handlar om ytterligare krisåtgärder för kollektivtrafiken, för att ta några exempel, säger Knutson.

– Allt görs med lånade pengar.

Statens finanser

I måndags uppgav regeringen att de offentliga finanserna försvagades kraftigt under 2020 ”och väntas försvagas ytterligare 2021.” Situationen uppges vara en följd av konjunkturnedgången och åtgärderna mot pandemin.

Men från och med 2022 förstärks de offentliga finanserna, bedömer regeringen i sin prognos.

– Svensk ekonomi kan återhämta sig väldigt snabbt, men det där är väldigt osäkert. Allt hänger på vaccinationstakten och vad som händer med pandemin, säger Mats Knutson.

Regeringen uppger att Maastrichtskulden (hela offentliga sektorns skuld inklusive pensionssystemet) var cirka 35 procent av bruttonationalprodukten 2019 och ökade till cirka 40 procent 2020. I kronor räknat beräknas den öka även 2021.

Fakta om vårpropositionen

  • Korttidspermittering 52 miljarder kronor
  • Sänkta arbetsgivar- och egenavgifter 33 miljarder
  • Omställnings- och omsättningsstöd 62 miljarder
  • Sjuklöneansvar 30 miljarder
  • Idrott, kultur, mediestöd 12 miljarder
  • Hyresstöd 5 miljarder
  • Stöd till handelsbolag 2 miljarder
  • Utlåning till paketreseföretag 1 miljarder
  • Övrigt stöd till jobb och företag 15 miljarder
  • Staten har gått in med olika garantier på totalt 300 miljarder kronor för att stötta företag via företagsakuten och riktat till flygbolag.
  • Företag kan även ansöka om anstånd med att betala in skatt, vilket gör att staten tillfälligt får lägre intäkter.

Här är fakta om budgetprocessen.

Här är fakta om arbetslöshet i EU.

Källa: TT/Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.