• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Storbankernas snitträntor på bolån ligger på 1,5 till 1,6 procent. Foto: TT

Nu utmanas storbankerna – i räntekrig

Uppdaterad
Publicerad

Storbankerna har länge tjänat stora pengar på bolån, men nu utmanas de av flera nya aktörer. Och ännu fler utmanare är på väg. Det meddelar Finansinspektionen till SVT Nyheter.

De fyra storbankerna dominerar bolånemarknaden. Marginalerna har stigit under flera års tid och förra året drog SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken tillsammans in 121 miljarder kronor på det så kallade räntenettot (alltså skillnaden mellan in- och utlåning).

Storbankernas snitträntor på bolån ligger på 1,5 till 1,6 procent.

Bostadsmarknad

Men nu har det dykt upp utmanare som lockar med betydligt billigare lån.

10 000 ansökningar på två dygn

Med en bolåneränta på 0,95 procent som binds på tre år vill startupbolaget Simplex och tjänsten ”Enkla.com” ta bolånekunder från storbankerna. Något som DI var först att skriva om.

Bolagets affärsidé går i korthet ut på att erbjuda hushåll att flytta sina befintliga bostadslån till de nya företagen som bland annat håller nere sina kostnader genom att de inte gör någon egen kreditbedömning, utan förlitar sig på att en sådan redan har gjorts av den tidigare banken.

Erbjudandet gäller bolån på under 5 miljoner och med en belåningsgrad på max 85 procent. Och ansökningarna har rasat in. Redan efter två dygn efter lanseringen har över 10 000 personer ansökt om att flytta sitt bolån, berättar Alexander Widegren, vd för Simplex, för SVT Nyheter.

Många utmanare till bankjättarna

Och Simplex är långt ifrån ensamma om att vilja utmana storbankerna. Nyligen lockade Avanza / Stabelo bolånekunder med en ränta på 1,29 procent och överöstes med intresseanmälningar. Även Schibstedägda Hypoteket vill utmana jättarna på bolånemarknaden med prisvärda lån.

Sedan en ny lag om bostadskrediter trädde i kraft den 1 januari 2017 har fyra bolag fått tillstånd av Finansinspektionen, FI, att lämna bostadskrediter till konsumenter.

Dessutom finns sex bolag som har tillstånd att förmedla krediter.

Och ännu fler utmanare är på väg. Ytterligare två bolag är på gång att prövas, meddelar Finansinspektionen till SVT Nyheter.

Vad händer efter bindningstiden?

Ett snittlån från bolaget Simplex ligger på 2,5 miljoner kronor, vilket innebär att bolaget redan lockat till sig bolån till ett värde av många miljarder kronor.

– Så här stort intresse hade vi inte räknat med, säger Alexander Widegren, till SVT Nyheter.

Vad händer efter tre år när erbjudandet gått ut?

– Det är svårt att bedöma den finansiella marknaden, men om du har betalt dina räntor hos oss kommer du att få ett nytt erbjudande då. Sedan är frågan om du tar det eller flyttar ditt lån igen.

Utmanarna på bolånemarknaden

Bolag med tillstånd att lämna bostadskrediter till konsumenter:

  • Stabelo AB
  • Simplex AB
  • Svensk Hypotekspension AB
  • Hypoteket Bolån Sverige AB

Bolag med tillstånd att förmedla krediter:

  • Compricer AB
  • Consector AB
  • Euria AB
  • Finanskollen i Sverige AB
  • Tink AB
  • Freedom Finance Kreditservice AB

Ytterligare två bolag är på gång att prövas, uppger Finansinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet