SAS förlust 1,6 miljarder – varnar för konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagens kvartalsrapport visar att flygbolaget SAS fortsätter kämpa i motvind. Förlusten blev 1,6 miljarder kronor. SAS behöver nu betydande kapital för att leva vidare och vd:n Anko van der Werff tror att det kan finnas de som vill satsa pengar på flygobolaget.

– Investerare som ser styrkan i SAS, om vi kan stå på våra egna ben och konkurrera, säger Anko van der Werff.

SAS redovisar intäkter på 7 miljarder kronor för det brutna räkenskapsårets andra kvartal, som avslutades i april. Samma period förra året var siffran 1,9 miljarder kronor.

Resultatet före skatt landade samtidigt på minus 1,6 miljarder jämfört med minus 2,3 miljarder samma period förra året.

Fallit med 31 procent

Inför rapporten hade flera hedgefonder valt att blanka aktien, det vill säga med hjälp av aktielån satsa på nya kursnedgångar, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Detta trots att aktien redan har fallit med nästan 38 procent i år och nu kostar 84 öre – vilket ger ett börsvärde på lite drygt sex miljarder. Frågan är vilka som i det här läget vill investera.

– Investerare som ser styrkan i SAS, om vi kan stå på våra egna ben och konkurrera. Vi måste säkerställa att vi finns där den framtida kunden finns och att vi anpassar oss efter den framtida kunden, säger SAS vd Anko van der Werff till SVT Nyheter.

Pandemins effekter har avtagit och flygresandet ökar igen, även om covid-19 fortfarande sprids och bland annat innebär stora nedstängningar i Kina.

Drabbat av pandemin

SAS – som har familjen Wallenberg och den danska och den svenska regeringen som storägare – brottas samtidigt med inflationseffekter som en betydligt dyrare dollar och skenande priser på flygfotogen i skuggan av Ukrainakriget.

Personalbrist och försenade leveranser – två pandemieffekter – har samtidigt lett till ett berg av ombokningar med tusentals inställda flygningar i sommar.

Alla dessa problem gör det osannolikt att någon skulle vilja investera i SAS just nu och rädda företaget ur krisen, menar Kristina Lagerstöm.

– Det är en konstig tid att vilja satsa pengar på SAS för att det ser dåligt ut för företaget framöver också, menar hon. 

Sparplan igång

SAS har i sin plan SAS Forward satt upp som mål att få ned årskostnaderna med 7,5 miljarder kronor till 2026 och konsultbyrån FTI Consulting har nyligen anlitats för att få fart på processen, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

SAS aktie föll med nästan 7 procent under måndagen.

Hör intervjun med SAS vd i klippet ovan.

Fakta: Plan för att omvandla SAS

Flygbolaget SAS lanserade i februari en plan, SAS Forward, för att få ordning på kostnadsstrukturen. Målet är att dra ned kostnaderna med 7,5 miljarder kronor per år.

I planen ingår en omvandling av flygplansflottan, nätverket och produktutbudet. Det bygger även på omförhandlade kollektivavtal, en digital omvandling och investeringar i moderna bränsleeffektiva flygplan.

Bärande för att få verksamheten att gå runt är att minska skulderna och ta in nytt kapital. SAS beskriver det som:

”Kraftfulla åtgärder för att fortsätta sänka kostnaderna med en betydligt mer omfattande fördelning av kostnadsbördan mellan alla större intressentgrupper och fordringsägare”

Källa: SAS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.