Uppgörelsen är ett stort genombrott i ”en ny fas” i det grekiska stödprogrammet, enligt eurogruppens ordförande, Nederländernas finansminister Jeroen Dijsselbloem.
Det handlar om ett principbeslut om att betala ut 10,3 miljarder euro till Grekland, samt skuldlättnader efter krav från Internationella valutafonden (IMF), som vill att euroländerna och lånegivarna gör mer för att lätta på Greklands enorma statsskuld.
Nytt reformpaket
Det grekiska parlamentet röstade inför eurogruppens möte i helgen igenom ännu ett reform- och åtstramningspaket för att möjliggöra ett klartecken om stödutbetalningen.
– Det här är ett viktigt ögonblick för det grekiska stödprogrammet, ett viktigt ögonblick för oss alla, sedan förra sommaren då vi hade en stor förtroendekris mellan oss, säger Dijsselbloem till journalister i Bryssel.
Första delbetalning i juni
Han säger att ministrarna har bestämt att låsa upp 10,3 miljarder euro – motsvarande cirka 96 miljarder kronor – som en del i det stödprogram som beslutades om i juli förra året. En första del på 7,5 miljarder euro ska betalas ut i juni och en andra del på 2,5 miljarder euro i september.
För att hålla kvar även IMF säger Dijsselbloem att eurogruppen också har enats om att fasa in skuldlättnader för Aten.
– Eurogruppen har enats om ett paket med skuldåtgärder som kommer att fasas in gradvis, säger Dijsselbloem.
IMF med på tåget
Han säger att IMF nu kommer att rekommendera sin styrelse att stanna kvar i det grekiska stödprogrammet.
Även IMF bekräftar att valutafonden kommer att stanna i det grekiska stödarbetet efter beskedet från eurogruppen, enligt AFP.
Tyskland uppges vara det euroland som varit mest tveksamt till att även hjälpa Grekland med skuldlättnader.
Andersson: Positivt
Finansminister Magdalena Andersson (S) välkomnar nattens eurogruppsuppgörelse.
– Det betyder ju inte att alla bitar är på plats, men det är ett steg framåt och det är naturligtvis positivt, säger Andersson på väg in till dagens EU-finansministermöte i Bryssel.
Att det fortfarande dröjer med beslut om vilka skuldlättnader som Grekland kommer att få ser hon inte som något problem.
– Det var ju heller aldrig riktigt på dagordningen att det här mötet skulle handla om direkta skuldlättnader. Men däremot så har man ju kommit överens om en rad skrivningar och man har också med sig IMF på de skrivningarna och det är positivt, säger finansministern.