Det kritiserade fondbolaget Allra så sent som 2015 och 2016 har fört över 150 miljoner kronor av spararnas pengar till ett dotterbolag i Dubai, hävdar Pensionsmyndigheten i ett yttrande till tingsrätten.
Gått till ägarna
Myndigheten anser att syftet med bolaget i Dubai är att föra över pengar från pensionsspararna till Allrakoncernens ägare, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Med stöd av en mycket detaljerad beskrivning försöker Pensionsmyndigheten visa hur Allra skapat större delen av sina vinster genom att sälja tjänster internt, och att man betalat med fondspararnas pengar. En vinst på 88 miljoner kronor gick direkt till ägarna som utdelning, enligt Pensionsmyndigheten.
– Det här verkar vara ett upplägg i syfte att generera vinster snarare än att tillföra någonting, med tanke på att man bara har de egna fonderna som kund, säger pressekreteraren Jimmy Larsson Hagberg, till Ekot.
Läs mer: Allra-skandalen – detta har hänt
Allras vd och huvudägare Alexander Ernstberger tillbakavisar Pensionsmyndighetens anklagelser:
– Generellt kan jag säga att det är väldigt många felaktigheter i deras yttrande, och de felaktigheterna kommer vi såklart att bemöta i vårt yttrande till tingsrätten.
– När man läser att vi skulle ha fört över 150 miljoner från fondspararnas pengar till vårt Dubaibolag som sedan ska ha delats ut till aktieägarna så låter det ju förskräckligt, men det är såklart inte så det har gått till.
”Alla fonder har kostnader”
Enligt Ernstberger finns det inget konstigt med de affärer som fonderna gjort med Dubaibolaget.
– Alla fonder har stora kostnader för sin värdepappershandel, inte bara Allras fonder. Det är inget märkligt med det.
Både Pensionsmyndigheten och Allras egna revisorer har tidigare polisanmält bolaget. Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning om grov trolöshet mot huvudman.
Aggressiv marknadsföring
Bakgrunden till Pensionsmyndighetens granskning av Allra var klagomål om aggressiv marknadsföring och påstridiga försäljare. Det har också framkommit medieuppgifter som pekar på att det finns tveksamheter i hur bolaget drivs.
Ekot har även avlsöjat att Allra redan 2012 gjorde liknande affärer som de som Pensionsmyndigheten nu skriver om.