Shanghaibörsen hann sjunka med 7,3 procent innan handeln stoppades och börsen stängdes i förtid. En knapp vecka in på det nya året har Shanghaibörsen fallit med 12 procent.
Kinas ekonomi genomgår omvälvande förändringar. De senaste åren har Kina satsat stenhårt på tillverkning och exportindustri. Med redovisade tillväxtsiffror på runt tio procent per år är det efter finanskrisen 2008-2009 Kina som har agerat draglok åt hela världsekonomin. Det har bland annat skapat en boom för råvaror som till exempel har gynnat svensk gruv- och stålindustri.
Osäkerheten ökar
Men nu håller inte utvecklingen längre och den kinesiska staten försöker styra om hela ekonomin mot tjänsteproduktion och inhemsk konsumtion. Samtidigt sjunker de redovisade tillväxtsiffrorna.
Det har ökat osäkerheten om hur det egentligen står till i Kinas ekonomi, och om hur tillförlitliga de siffror som staten redovisat är.
Shanghaibörsen, som rusat fram till i somras, rasade då i flera omgångar. Staten hade drivit massiva kampanjer för att få det kinesiska folket att gå in på börsen. När börsen började rasa försökte staten hindra rasen och bestämma börskurserna med stödköp och andra åtgärder, men förgäves.
Under hösten har utvecklingen på börsen varit lugnare, men nu har samma oro för den kinesiska ekonomins utveckling tagit fart igen.
Dramatiken syns på börsen, men det är framförallt den reala utvecklingen i den kinesiska ekonomin som kan påverka världsekonomin på sikt.
Skakig start på börsåret
Börsen i Stockholm har mer än fördubblats i värde sedan finanskrisen, men det senaste året är det framförallt mindre bolag som gått bra. Många av storföretagen har backat. Det gäller framförallt stålbranschen, men även de två företag som flest svenskar äger aktier i, Ericsson Telia, har fallit rejält.
Den minst sagt skakiga starten på börsåret 2016 får säkert många att undra hur det kommer att gå framöver, särskilt som Stockholmsbörsen har stigit mer eller mindre stadigt i åtta år. Det som talar mot rejäla börsfall är att vinsterna, som ju är grunden för börskurserna, samtidigt har stigit. De låga räntorna talar också mot ett börsfall: dålig avkastning på räntesparande gör att fler vill äga aktier än annars. Shanghaibörsen är inte heller tillräckligt stor för att i sig på sikt styra utvecklingen på finansmarknaderna, som exempelvis New York-börsen kan göra.
Däremot är utvecklingen i Kinas ekonomi ett orosmoln. Skulle den politiska ledningen i Kina misslyckas med omställningen av Kinas ekonomi, och en av världens största ekonomier kollapsar så påverkar det den reala ekonomin i stora delar av världen, och därmed också börskurserna.