Arbetslösheten steg i förra veckan snabbare än på många årtionden och det var över 25 000 som nu anmält sig som arbetslösa under föregående vecka. Det blir tydligt att särskilt utsatta är timanställda eller de som jobbar i mindre företag inom servicenäringen som fått gå på dagen. Hittills har 50 000 personer varslats av sin arbetsgivare. Det är något färre den här veckan än veckan innan, men ändå hisnande siffror. Det är viktigt att vara tydlig, det vi vet från tidigare kriser är att inte alla som varslas blir arbetslösa.
Stockholm drabbas hårdast
I statistiken är det tydligt att storstadsområden med tjänstesektortunga Stockholm i täten än så länge har drabbats värst. Både när det gäller smittspridning och påverkan på ekonomin. 9 av 10 hotellrum står tomma i Stockholm. Restauranger och köpcentrum är öde. Det får också genomslag i både varsel och arbetslöshetssiffror.
Många lever med små marginaler
I ett försök att lindra de ekonomiska effekterna har en rad program sjösatts av regeringen. Det återstår att se hur verkningsfulla de är. För personer som blir arbetslösa har det blivit lättare att ansluta sig till en a-kassa och så att de som ansluter sig får högre ersättning. Men för att få full ersättning gäller det att ha arbetat de timmar som krävs.
Att människor blir arbetslösa är tufft nog. Men många lever med små marginaler. I förra veckan gjorde Finansinspektionen analysen i sina egna stresstester att även med amorteringsfrihet får 39 procent av de ensamboende som är nya bolånetagare under i fjol och har a-kassa minus på kontot varje månad.
Den stora frågan: klarar företagen att övervintra?
En del av de företag som fått merparten av sina intäkter bortsvepta vittnar också om att de inte har råd med kostnaden för korttidspermitteringar och vädjar om mer stöd. Ungefär 20 procent av restauranger och hotell har inte kollektivavtal och har då hårdare krav på sig för att kunna ta del av stödkakan.
Den stora frågan är, som tidigare, hur långvarig nedstängningen blir av samhället. Desto längre krisen pågår desto svårare blir det för företag att övervintra – och att korttidspermitteringarna blir till arbetslöshet. Eftersom vi ännu inte nått någon slags kulmen i smittospridningen är det också troligt att det blir värre för företagen innan det ljusnar.
Revansch för arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen berättade redan i höstas att omorganiseringen och varslandet av den egna personalen gjort att de knappt haft möjlighet att genomföra sitt grunduppdrag och betala ut bidrag. Nu pausar regeringen omorganisationen. Gott så. Men frågan är hur den sargade myndigheten ska klara av anstormningen av arbetslösa. Utmanande tider väntar och mer pengar behövs antagligen skjutas till.