I sin prognos justerar Riksbanken utsikterna för en räntesänkning i år och det beskrivs som mindre troligt. Liksom tidigare räknar Riksbanken med att räntan kan komma att höjas tidigast i början av nästa år.
– Enligt vår prognos räknar vi med att höja räntan under 2018 och då har vi haft minusränta i tre år ungefär, säger riksbankschefen Stefan Ingves till SVT Nyheter.
”Är ett bekymmer”
Riksbankschefen har flera gånger tidigare uttryckt oro för svenskarnas höga belåningsgrad och den senaste tiden har varningarna för en bostadsbubbla duggat tätt. Såväl Konjunkturinstitutet, som OECD har varnat för att de kraftigt stigande bostadspriserna i Sverige kan leda till att marknaden kollapsar.
Stefan Ingves säger att det låga ränteläget kan leda till överhettning på bostadsmarknaden.
– Det är ett bekymmer att den svenska bostadsmarknaden inte fungerar och det är ett problem att svenska hushåll, enligt mitt sätta att det, lånar för mycket. Det gäller att strama åt och då finns det verktyg för det, exempelvis på tillsynssidan, med skattesystemen eller med bostadspolitiken, säger Ingves.
Vill hålla nere kronans värde
Banken ändrar samtidigt prognoserna för inflationen och tillväxten något. Nu räknar banken med en inflation, mätt som KPI på 1,6 procent i år och 2,1 procent nästa år. Förra prognosen löd 1,4 procent i år och 2,2 procent 2018.
– Om det sker en normalisering av världsekonomin och om vi får upp inflationen till två procent, får vi räkna med betydligt högre räntor än vi har idag, säger Ingves.
BNP-tillväxten väntas landa på 2,5 procent i år och 2,2 procent nästa år, marginellt högre än tidigare.
Riksbankens direktion har också beslutat sig för att förlänga mandatet för valutaaffärer för att hålla nere kronans värde. Programmet för köp av statsobligationer löper på som tidigare beslutat.
En av riksbanksledamöterna, Martin Flodén, reserverade sig mot beslutet att förlänga Riksbankens mandat att få göra valutatransaktioner i syfte att försvaga kronan.
Liten reaktion på marknaden
Dessutom sänker Riksbanken den så kallade jämviktsräntan, vilket är goda nyheter för Sveriges alla högt belånade hushåll.
Jämviktsräntan är den reporänta som av banken betraktas som lämplig på lång sikt i ett mer normalt ekonomiskt läge. Den sänks nu till 2,5–4,0 procent. Tidigare låg intervallet på 3,5–4,5 procent.
Kronan försvagades med ett par ören mot både dollarn och euron. Även marknadsräntorna sjönk något, som en effekt av Riksbankens besked.