Peter Rawet, ekonomikommentator SVT Foto: SVT

Peter Rawet chattade om räntesänkningen

Uppdaterad
Publicerad

I dag sänktes räntan till 0,0 procent. Vad innebär det för ens plånbok och varför sänker inte bankerna räntan på en gång? SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet svarade på läsarnas och tittarnas frågor.

Moderator: Hej och välkomna! Nu kommer SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet att svara på dina frågor.

Johnny: Kommer räntan på sparkonton sänkas nu? 

Räntan sänks till 0 procent

Peter Rawet: Japp – om du nu hade någon ränta sedan tidigare. En effekt av 0-ränta är att spararen missgynnas medan spekulanten hyllas!

Fadde: Jag har lån på banken! Vad händer?

Peter Rawet: Hej Fadde!

Storbanken avvaktar ju i dag med att ge besked vad de tänker göra med bolåneräntorna. Något de kan kosta på sig eftersom de inte är rädda att vi ska byta bank.Jag utgår från att du har rörligt bolån (3-månaders bindningstid) – Ring och kräv lägre ränta av din bank redan imorgon om du vill att något skall hända!

Sanna: Vi ska förhandla ett bolån imorgon- hur kan vi sätta presspå banken? Kan vi ens det?

Peter Rawet: Gå in på Svesnka Dagbladets räntekarta och kolla vad din granne har fått för ränta. Det är en utgångspunk. Sedan kommer banken att kräva att du ska lägga alla dina affärer i just den banken för att få ränterabatt. Kontra med att fråga om vad alla de andra tjänsterna kommer att kosta så att du kan ställa det mot de tiondelar du får i rabatt. var också medveten om att rabatten är tillfällig. Ta därför reda på hur länge du får den och boka redan in ett möte till när rabatten löper ut – Lycka till!

Pär: Hur länge tro Du det dröjer tills bankerna ger 4 procent i ränta?

Peter Rawet

Hej Per!

Du ställer biljonkronorsfrågan. Riksbanken själva säger ju att ett normalläge för räntan (deras) ligger på ca 4 %. Det innebär en bolåneränta på ca 6 % med dagens hutlösa vinstmarginaler. Inte ens i Riksbankens egna prognoser kan man åtminstone se någon form av ”normal” ränta de närmaste åren.

Denny: Men bankerna har ju ändå en liten sparränta, hur kan de ha det?

Peter Rawet: Hej Denny!

Ofta är den hutlöst låg eller är en ”lockvara” om du köper andra tjänster – se upp!

POP: Obligationer eller amortering? Vad skall man satsa på nu när räntan är noll???

Peter Rawet: Hej POP!

Jag ger ogärna specifika råd utan att veta hur hela din ekonomiska situation ser ut. Men när det gäller de olika sparnadena du nämner kan jag bara nämna att obligationsräntorna är låga medan fastigheter och lägenheter just nu stiger i pris vilket gör det till en bättre investerin – just nu alltså!

Magnus Ericsson/Mange: Hej! Är Riksbankens krut slut nu eller kan det bli negativ ränta? Bör inte finanspolitiken stimuleras nu istället för att stramas åt? 

Peter Rawet: Hej Mange!

Nej krutet är inte slut. Riksbanken kan på olika sätt ”trycka” ut mer pengar i ekonomin köpa lån (obligationer), sälja kronor mm

Maj-Britt: Hur argumenterar man bäst för att få lägra ränta?

Peter Rawet: Hej Cilla!

De bästa argumentet för att få en bra ränta är att låna så pass mycket så att just din ekonomi fixar en framtida räntehöjning. Det gör att just du blir en trygg kund och ”säkra” pengar för banken – Good luck

Helena: Påverkar detta hyran i min hyresrätt?

Peter Rawet: Hej Helena!

Din hyresvärd kommer att tjäna på att kostnaden för hens lån sjunker. Men avståndet till din hyresavi är tyvärr allt för långt för att du skall kunna ta del av den. I bostadsbristens Sverige tävlar ju inte hyresvärdarna med att hålla låg hyra.I bästa fall slipper du hyreshöjningar- Sorry!

Danne: I fall man ser i backspegeln, har Riksbanken gjort något fel eller mindre lyckat under senaste åren? Eller har utvecklingen varit bortom deras kontroll?

Peter Rawet: Tjena Danne!

Riksbanken har naturligtvis inte gjort saker för att djävlas med det svenska folket. de har hållit uppe räntan för att skydda allas vår ekonomi för att vi inte ska drabbas när ett stort prisfall inträffar. Problemet är att räntan i processen har varit för hög för delar av vår exportindustri som genom en allt för dyr krona haft svårare att sälja sina varor. Något som har adderat arbetslöshet och försvårat prishöjningar i stort. Dessutom har de ju inte lyckats avvärja en ökad belåning pga den bostadsbrist som råder i storstäderna – dubbelfel!

Teresa: På kort sikt kommer väl bostadspriserna att stiga ännu mer nu, eller ? Men på sikt, vågar man köpa (dyrt) hus eller kommer en bostadsbubbla spricka och priserna sjunka rejält längre fram?

Peter Rawet: Hej Teresa!

Vi bor i ett land som har byggt lite under många år – mycket lite. denna bostadsbrist pressar ju naturlit upp bostadspriserna när alternativet hyresrätt är ouppnåligt för de flesta. man har ju oftast inget val – man mååste bo någonstan. Men...

Inte ens en sådan marknad kan stå emot om ekonomin går ner med ökad arbetslöshet – då tränger vi helt enkelt ihop oss mer och längre. Priserna är aldrig osårbara – så förköp dig inte med baktanken att du alltid kan få tillbaka pengarna. Just när du ska sälja kan det vara tufft.

Peter Rawet: Tack för alla fina frågor. Nu skall jag strax vara med i Aktuellt – Kolla så kanske ni kan få andra svar/ Tack – Peter

Moderator: Tack för så många bra och intressanta frågor och tack till Peter Rawet!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Räntan sänks till 0 procent

Mer i ämnet