I början av coronapandemin varnade experter för kraftiga prisras och tvärstopp på bostadsmarknaden. Men efter en dipp i början av krisen våren 2020 var marknaden fullt återhämtad redan i juni. Sedan dess har bostadsrättspriserna fortsatt uppåt.
– Ökningen det senaste året skulle jag säga i princip är en coronaeffekt. Hushållen har helt enkelt värderat upp boendet under den här situationen, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Under mars i år fortsatte den generella bostadsprisökningen i landet, men med en kraftig inbromsning. Och det är framför allt ökningen av lägenhetspriser som har mattats av.
Uppgången mattas av
I mellersta och norra Sverige sjönk lägenhetspriserna med 1,1 respektive 0,3 procent under förra månaden. Däremot fortsatte prisökningen i storstadsområdena och i de södra delarna av landet.
Robert Boije menar att enskilda månadsutfall ska tolkas med viss försiktighet, men tror att prisfallet kan tala för att uppgången nu mattas av.
– Bostadspriserna har stigit under en väldigt lång tid, och nu även under coronaåret. Hushållen börjar förmodligen närma sig en smärtgräns, säger han.
”En prisdämpande effekt”
Men samtidigt som lägenhetspriserna faller i delar av landet fortsätter villapriserna att rusa.
– Villapriserna har ju stigit väldigt mycket under året som har varit, ungefär med 20 procent och till och med mer i vissa områden. Många har haft möjlighet till det eftersom man inte har kunnat konsumera andra saker under pandemin, säger Robert Boije.
– Är det så att folk börjar återgå till sina normala konsumtionsmönster efter pandemin skulle man kunna få en prisdämpande effekt även där.
”Tror inte på någon dramatisk utveckling”
Han ser däremot inte några större risker med prisuppgången och ett eventuellt prisfall.
– Jag tror inte på någon dramatisk utveckling om vi skulle hamna i den situationen, utan över tid stiger samtidigt hushållens inkomster som möjligen kan väga upp ett sådant prisfall.