Finansmarknadsminister Peter Norman förnekar kännedom om uppgifterna. Foto: SVT/TT

Regeringen höll tyst om kopplingar till skatteparadis

Uppdaterad
Publicerad

2011 sålde regeringen det statliga bolaget Arbetslivsresurs, som jobbar med att hjälpa arbetslösa, till ett riskkapitalbolag. Nu kan SVT avslöja att flera av riskkapitalisterna har sitt ägande via pappersbolag i Schweiz.

I juli 2011 gick finansmarknadsminister Peter Norman (M) och hans statsssekreterare ut med ett pressmeddelande. Där står att regeringen sålt bolaget Arbetslivsresurs för 145 miljoner kronor och en svensk koncern bildades.

Men när SVT granskat affären visar det sig att regeringen inte berättade allt om försäljningen. Av underlaget till affären framgår att två av delägarna i det nya bolaget äger sina aktier via Schweiz.

Enligt ett internt fråga-svardokument från juni 2011 från en biträdande chef på Stadsrådsberedningen om hur försäljningen skulle kommuniceras utåt var affären också ”känslig” på grund av att ”affären i värsta fall helt felaktigt kan beskrivas som att vi bryr oss mindre om rehabilitering och att få tillbaka andra människor i arbete”.

Tusentals har fått hjälp

Arbetslivsresurs finns på ett 40-tal platser över hela Sverige. Det var det statliga alternativet för att ge arbetslösa coachning, stöd och hjälp för att hitta ett nytt jobb. Flera tusen fått hjälp via dem, en verksamhet som till stor del har betalats av Arbetsförmedlingen och andra statliga institutioner.

Men när regeringen 2011 sålde verksamheten fick inte allmänheten veta hela ägarstrukturen.

Köparna var ett pappersbolag som kallades SMTW och som kontrollerades av det norska riskkapitalbolaget Norges Investor. Men också av flera av riskkapitalbolagets delägare via bolag i bland annat lågskattekantonen Freiburg i Schweiz.

Noll procent i kapitalskatt

Freiburg har en av de lägsta skatterna i hela Europa. Nya företag kan slippa både inkomst- och kapitalskatt i tio år. Det betyder att den dagen Arbetslivsresurs säljs vidare kan delar av vinsten slussas till Freiburg.

Uppgifterna framgår av ett aktiebrev för SMTW Personal Holding AB som finns i regeringskansliets tidigare hemligstämplade akt om affären. Där står att två av de största privata ägarna av bolaget är två schweiziska bolag skrivna i kantonen Freiburg. SVT:s granskning visar att bakom ett av bolagen, BT Baltrade, finns Hans Risberg, partner i Norges Investor och styrelseordförande i Arbetslivsresurs. Ytterligare en av Norges Investors partners har ägande i bolaget indirekt via bolag i Freiburg.

– Jag kan inte kommentera ägarstrukturen i BT Baltrade. Mer än att mitt bolag representerar dem och jag äger indirekt aktier via BT Baltrade och den dagen det blir reavinst kommer jag att skatta för dem i Sverige, säger Hans Risberg som enligt ett e-postbrev till finansdepartementet äger 10 procent av den nya koncernen där Arbetslivsresurs ingår.

Norman kommer inte ihåg

När SVT konfronterar finansmarknadsminister Peter Norman med de nya ägaruppgifterna säger han att han inte kände till dem och han ber om att få återkomma.

– Jag ska kontrollera det du har sagt. Om det stämmer kan jag gärna kommentera det senare, säger Peter Norman.

Varför reflekterade ni inte över det när ni sålde bolaget?

– Ja, som sagt, jag vet inte exakt vad som hände. Det är två år sedan. Jag kommer inte ihåg detta. Men jag läser gärna på det och återkommer till dig med svar på det.

Men SVT får ingen ny intervju med ministern. Istället väljer Peter Norman att låta sin statssekreterare svara på frågorna.

– Vi visste att det fanns kopplingar till Schweiz och vi visste också framför allt den här kopplingen till Norge och vi visste att det var ett riskkapitalbolag. Det visste vi, säger Erik Thedéen.

Men vad visste du om kopplingen då?

– Nej, jag kan inga detaljer om det.

Varför tog du inte reda på detaljerna då när ni sålde det här bolaget?

– Det tycker jag är en bra fråga. Och jag tror att vi måste bli bättre där. Vi måste vara tydliga att när vi säljer bolag ska vi också gå till botten med vem som köper så vi förstår de här kopplingarna lite tydligare.

Fler statliga skatteparadisaffärer

Juli 2012: Svenska Dagbladet avslöjar att börsnoterade bilbesiktningsföretaget Opus som fick köpa en tredjedel när regeringen sålde delar av Bilprovningen, har kopplingar till skatteparadis.

Två av Opus största ägare ägde sina aktier via ett cypriotiskt bolag.

Hösten 2010: SVT avslöjar att staten subventionerar de riskkapitalbolag som regeringen just sålt en stor del av apoteken till. Samma riskkapitalbolag som kontrollerar apotekskedjorna via bolag i skatteparadis som Jersey och Luxemburg. Genom uppläggen kan riskkapitalbolagen slussa stora belopp skattefritt ur Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.