Torsdagens besked, som innebär den fjärde sänkningen i år, var det väntade enligt de flesta ekonomer på landets storbanker.
Dubbelsänkningen innebär att styrräntan sänks 0,50 procentenheter till 2,75 procent.
– Det här kommer att förbättra hushållens ekonomi och underlätta för företagens investeringar, säger riksbankschef Erik Thedeén på torsdagens pressträff i Falun.
Förhoppningen med att gå snabbare fram med sänkningarna är att ge en extra skjuts i svensk ekonomi som går trögare än väntat. Om konjunkturen står sig är det även troligt med ytterligare en sänkning i december samt under första halvåret av 2025, meddelar Riksbanken.
USA-valet en osäkerhet
Det finns dock en del orosmoln på himlen, konstaterar Riksbanken, vilket kan påverka penningpolitiken framöver. Det gäller inte minst i USA efter Donald Trumps seger i presidentvalet, vilket riskerar att påverka svensk export.
– Det viktigaste för svensk ekonomisk politik att följa är de handelshinder som han har talat om i sin kampanj, säger Erik Thedeén.
Enligt honom skulle utvecklingen med Trumps ekonomiska politik, beroende på effekterna, kunna leda till såväl högre som lägre ränta.
Vad det kan innebära för räntan framöver är oklart.
– Det intressanta här är att riksbankschefen lyfter fram att det finns risker på både uppsidan och nedsidan vad gäller räntan, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.
Fortsatt låg inflation
Inflationen steg från 1,1 i september till 1,5 procent i oktober, enligt måttet KPIF, vilket var högre än väntat. På grund av de ovanligt låga energipriserna spår Riksbanken att inflationen fortsatt kommer att hålla sig under målet på 2 procent under en tid framöver.
– Vi tror inte att vi får någon inflationsbrasa, säger Erik Thedeén.
Kort efter Riksbankens räntebesked valde flera storbanker att haka på med sänkningar av bolåneräntorna. Handelsbanken, Nordea och SEB sänker alla sina rörliga räntor med 0,5 procentenheter.