• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten på Gåsagången 42 Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i ett flervåningshus med kraftig rökspridning. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Erik Thedéen står på scenen och talar i en mikrofon. Han bär en mörk kostym med en vit skjorta och en ljusblå slips. Bakgrunden är en grå scen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksbankens chef Erik Thedéen på en pressträff efter beskedet att styrräntan sänks till 3,25 procent. Foto: Claudio Bresciani/TT

Riksbanken sänker räntan till 3,25 procent i september

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter till 3,25 procent. Det är den tredje sänkningen hittills i år – och två räntebesked återstår. Nu flaggar man för en dubbelsänkning i höst.

– Det är en jättetydlig signal om att man kan komma att sänka mer och oftare än vad man sa i juni, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

När räntan nu sänks från 3,5 procent är det den tredje sänkningen på åtta år. Som högst har räntan under den perioden legat på 4 procent.

Onsdagens sänkning på 0,25 procentenheter till 3,25 procent låg i linje med marknadens förväntningar.

Ränteprognosen

Riksbanken uppger att det kan bli aktuellt med en dubbelsänkning vid något av de två återstående räntebeskeden.

– Inflationen visar allt tydligare tecken på att stabiliseras vid målet. Därför bedömer vi att vi kan sänka i en snabbare takt än tidigare annonserat, säger riksbankschef Erik Thedéen.

Bedömningen är att risken för hög inflation har minskat samtidigt som återhämtningen går något trögare än väntat.

– Att gå fram gradvis som vi nu gör tycker jag är klokt. Vi tar ett steg i taget men vi gör det snabbt, säger Thedéen.

Riksbanken bedömer även att ytterligare sänkningar kan ske även under första halvåret 2025. Riksbankens ränteprognos pekar nu mot en styrränta på i genomsnitt 2,38 procent under andra kvartalet 2025, vilket indikerar ytterligare två sänkningar jämfört med tidigare prognos.

I den så kallade räntebanan lutar det därefter mot ytterligare sänkningar ned till en styrränta på 2,25 procent om två år.

Om räntorna sänks enligt prognos kan det innebära mer pengar i plånboken för hushållen. År 2025 kan ett snittinkomsthushåll utan lån få 2 900 kronor mer i månaden medan ett hushåll med större lån får 3 900 kronor per månad.

– Det borde göra att hushållen har utrymme att konsumera mer, säger Thedén.

Fler räntesänkningar

Riksbanken flaggade redan vid förra räntebeskedet för ytterligare räntesänkningar vilket skulle innebära att styrräntan hamnar på högst 2,75 procent vid årets slut.

Från och med i år håller Riksbanken åtta ordinarie penningpolitiska möten per år. Efter dagens besked återstår två räntebesked; 7 november och 19 december. Det innebär att räntan kan sänkas ytterligare vid två tillfällen under 2024.

– Men ändras förutsättningarna kan det motivera en högre eller lägre ränta, säger Thedéen.

Se hela sändningen från Riksbankens presskonferens på SVTPlay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.