Ukrainska trupper och Alexandra Stråberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsförsäkringars chefekonom Alexandra Stråberg ger tre orsaker som kan påverka Riksbankens beslut om framtida räntesänkningar. Foto: EPA/SDR/TT/SVT

Chefsekonomen: Tre hot mot framtida räntesänkningar

Uppdaterad
Publicerad

Mycket talar för att det kommer flera räntesänkningar innan årets slut enligt Riksbanken. Men vilka orosmoln finns? Ekonomibyrån frågade Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg.

– Mycket möjligt att Riksbanken gör bedömningen att man inte kan ha en ränta som ligger lägre än i eurozonen, säger hon till Ekonomibyrån.

Det mesta talar för att Riksbanken kommer sänka räntan flera gånger till under 2024, men oförutsedda händelser skulle kunna ändra prognosen enligt Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

En av anledningarna kan vara geopolitiska problem.

Ekonomibyrån

– Det kan handla om oro och krig i Mellanöstern, översatt då till ändrade fraktrutter, ändrade fraktpriser men också högre råvarupriser, säger Alexandra Stråberg till Ekonomibyrån.

I Ekonomibyrån, Köpare sökes, diskuteras hur framtida räntesänkningarna kan komma att påverka den svenska bostadsmarknaden och det rekordhöga utbudet av bostäder till salu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet